Az áldott emlékű lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi 1983-ban kezdeményezte először, hogy küldöttei, a világ minden táján a zsidó népet szolgáló sliáchok Crown Heightsban találkozzanak, hogy megoszthassák egymással a tapasztalataikat.

A Rebbe 1994-ben bekövetkezett halálával a kinusz hásluchhimnak, vagyis a küldöttek gyűlésének nevezett, évente megrendezett rendezvények nem szűntek meg, sőt, évről évre egyre többen és többen vesznek részt ezen a hatalmas találkozón.

A gyűlés mindig a Rebbe sírjának meglátogatásával kezdődik, találkozókkal, beszédekkel, étkezésekkel folytatódik, és nem maradhat el a sliáchok közös tablóképének elkészítése sem az esemény záró motívumaként. Az utolsó este hatalmas gálát tartanak, melynek keretében neves rabbik és közéleti személyiségek szólalnak fel a színpadon, bemutatják a legújabb sliáchokat, megemlékeznek azokról, akik már nem lehettek jelen, és felsorolják a különleges eredményeket.

A hivatalosan a Chábád-Lubavics Küldötteinek Éves Nemzetközi Konferenciájának nevezett kinusz hásluchim ebben az évben rekord számú résztvevőt vonzott. Egészen pontosan összesen 4953 sáliách pár volt jelen, akik a világ számos pontjának 3500 intézményéből érkeztek (nem mindegyik Chábád-központ). A világ körülbelül száz országából gyülekeztek össze a küldöttek, és az Egyesült Államok mind az ötven államának sliáchjai képviseltették magukat. A legújabb központ a ruandai Kigaliban létrehozott chábád-ház, amely egyben a közép-afrikai ország első zsinagógáját is magában foglalja.

A konferencia múlt hét pénteken kezdődött, amikor is sliáchok ezrei látogattak el a Rebbe sírjához, az Ohelhez, hogy leróják tiszteletüket, elmondják imáikat, és elhelyezzék saját és közösségük kvitlijeit, vagyis kívánságcéduláit. Az egész hétvégét felölelő eseményt lezáró, vasárnap este megtartott banketten mintegy 5800-an jelentek meg. A neves rabbik mellett beszédet mondott többek között David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete is, aki egyébként több mint két évtizeden keresztül tanult párban (héberül chávrutában) a New York-i Woodmere egyik chábád rabbijával.

Az áprilisi powayi merénylet nyomán a konferencián részt vevő rabbik olyan szemináriumokon és workshopokon vehettek részt, melyeken más témakörök mellett az antiszemitizmus elleni küzdelemről, az oktatás kiemelt fontosságáról és a zsidó büszkeség gyűlölködéssel szembeni megőrzéséről is tanulhattak.

Magyarországot idén Oberlander Báruch, Köves Slomó, Glitsenstein Sámuel, Raskin Sámuel, Faigen Sámuel, valamint Stell Ájzik rabbik képviselték.

zsido.com

 

Megszakítás