Az idei év első három hónapjában több mint 300 százalékkal nőtt Franciaországból a bevándorlás Izraelbe a tavalyi évhez képest. Erről tartott konferenciát az Ebenezer Operation Exodus nemzetközi szervezet május 10-én Bernben.

 A tanácskozás konklúziója szerint elmaradt Svájcnak a második világháború idején történt mulasztásaival való szembenézése. Az Európában, sőt az egész világban tapasztalható, egyre növekvő antiszemitizmus problémáját a Tel Aviv-i Egyetemen működő Kantor Központ 2013-as jelentése elemezte, mely szerint az európai zsidóság majdnem fele fél attól, hogy nyilvános helyen zsidó mivoltuk miatt verbálisan vagy fizikailag bántalmazzák őket, egynegyedük nem is visel a zsidóságra jellemző ruhadarabot vagy ékszert, nehogy támadás áldozatává váljon.

Franciaország mintegy 600 ezer fős zsidó közössége is évről évre egyre nagyobb arányban fogy. 2013-ban 3348 francia zsidó emigrált Izraelbe, ami 63 százalékos növekedést jelentett a 2012-es adathoz képest. Ez év januárja és márciusa között 854 bevándorló érkezett az Ígéret Földjére. Ha a tendencia tovább folytatódik, 2014-ben több, mint 5000 francia fog Izraelben letelepedni, amire Izrael államának 1948-as megalakulása óta nem volt példa. A francia zsidóság háromnegyede az egyre növekvő muszlim közösségek miatt érzi veszélyben magát, nem alaptalanul. A Kantor-jelentés szerint 2013-ban Európán belül a legtöbb durva antiszemita incidens, szám szerint 166, Franciaországban történt.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy az izraeli költségvetés a következő 3 évre 15 ezer francia alijázására különített el forrást. A berni konferencián Urs Käsermann koordinátor  kiemelte, az elmúlt években Magyarországról is nőtt a kivándorlók száma, a mintegy 100 ezer fős magyarországi zsidóságból 2013-ban 160 személy alijázott. A tendencia valószínűleg folytatódik, főként a Jobbik parlamenti térnyerése miatt, és mert a korábbihoz képest 16 százalékkal megnőtt durva antiszemita megnyilvánulások száma.

Megszakítás