Tekintsük át ezen a napon szuverenitásunk kötődő aspektusát. Az egészséges függetlenség nem akadályozhatja meg, hogy kapcsolatba lépjünk egy másik személlyel. Sőt, éppen ellenkezőleg: a magabiztosság lehetővé teszi az ember számára, hogy tisztelettel elfogadja és megbízzon a másik ember önállóságában és szuverenitásában, és ezáltal képes kötődést kialakítani vele. És ez az a kötődés, ami nemhogy lerombolná, hanem megerősíti az egyén saját szuverenitását.

Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket: vajon az önállóságom megakadályoz abban, hogy kötődjek és kapcsolatokat alakítsak ki? Ha igennel feleltünk erre a kérdésre, akkor érdemes mélyebben magunkba néznünk: talán belső, a tudatos szintig még el sem jutott bizonytalanságaink okozzák ezt? Felismerjük-e azt a tényt, hogy a kötődés kialakításától, illetve magától a kötődéstől való félelme az önbizalomhiányunkat, saját önállóságunkba vetett hitünk hiányát tükrözi?

ÓMERSZÁMLÁLÁS

Az áldás szövege:

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ על ספירת העמר.

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu ál szfirát háomer.

Áldott vagy Te, örökkévaló Istenünk, a Világ Királya,

aki megszentelt minket parancsolataival és elrendelte az ómer számlálását.

Az áldás után a nap számát mondjuk:

Hájom smoná veárbáim jom sehem sisá sávuot vesisá jámim báomer. – Ma van az ómerszámlálás negyvennyolcadik napja, ami hat hét és hat nap.

Majd egy lezáró könyörgés következik:

הרחמן הוא יחזיר לנו עבודת בית המקדש למקומה במהרה בימינו אמן סלה.

Háráchámán hu jáchzir lánu ávodát bét hámikdás bimherá vejáménu ámen szelá.

A Kegyelmes állítsa vissza a szentélyszolgálatot minél hamarabb, még napjainkban, ámen, szelá.

 

zsido.com