A „Mentsd meg egy gyermek szívét” (Save a Child’s Heart – SACH) elnevezésű program keretein belül 35 gyermek érkezett Izraelbe a Palesztin Autonómiából, Gázából és más országokból (Etiópia, Zanzibár, Tanzánia, Zambia, Kenya, Uganda, Nigéria és Koszovó), hogy életüket fenyegető szívproblémáikat kezeljék.

A koronavírus járvány kezdete óta ez a legnagyobb csoport, melyet az izraeli központú non-profit szervezet a zsidó államba juttatott. A gyerekek között kisbabák, kisebb-nagyobb gyerekek és tinédzserek is vannak, és legtöbbjük szüleik, vagy más felnőtt kíséretében érkezett az országba. A holoni Wolfson Egészségügyi Centrumban megkezdett kezelések előtt mindannyiuknak karanténba kellett vonulniuk az izraeli Egészségügyi Minisztérium útmutatásai szerint.

„Az a küldetésünk, hogy olyan gyerekeknek adjunk kezelést, akik fejlődő országokból, illetve olyan helyekről származnak, ahol anyagilag nem engedhetik meg maguknak az életmentő kezelést, vagy nem áll rendelkezésükre a lehetőség sem. Az Izraelben ily módon megmentett gyermekek több mint fele a Palesztin Hatóság területéről, illetve Gázából érkezik. A szívműtéteket izraeli orvosok önkéntes alapon végzik el.” – mondta a SACH elnökhelyettese, Támár Sapira. – „Számunkra ezek a gyerekek nagykövetek. Az általunk bemutatott Izraelnek nincs köze a politikához.”

A kezelést követően a gyerekek és kísérőik orvosi felügyelet alatt gyógyulnak a szervezet gyerekházában, mely szintén Holonban található. A koronavírus járvány kitörése előtt a szervezet évente körülbelül 400 gyereket kezelt Izraelben. „A gyerekek 2-3 hónapig maradnak Izraelben, mielőtt hazatérhetnek, és vannak olyanok, akiket szükség szerint visszahozunk további kezelésekre. Mindannyian együtt játszanak a gyerekházban, bár nem értik egymás nyelvét.”

A dél-afrikai születésű Morris Kahn által 25 éve alapított szervezet több mint 5800 gyermek életét mentette már meg. A szakértő izraeli orvosok nyitott szívműtéteket, életmentő szívkatéterezést és más, óriási szakértelmet igénylő beavatkozásokat végeztek el önkéntesen, a világ 62 országából érkezett gyermekeken. Az ötezredik páciens 2019-ben érkezett, ő az egyéves, zanzibári Fatma volt, annak a Balkisznak a lánya, aki húsz évvel korábban ugyanezen program keretei között kapott lehetőséget az új életre, lányával azonos szívproblémájának kezelésével. Egy afgán gyermek megmentéséről korábban itt számoltunk be, egy gázai kisbaba meggyógyításáról pedig itt írtunk.

A SACH szolgáltatásai közé tartozik, hogy keddenként ingyenes diagnosztikai és állapotkövető klinikát üzemeltet a Palesztin Autonómiából, illetve Gázából érkező páciensek számára. Vannak, akik éveken, vagy akár évtizedeken át többször is visszatérnek különféle kezelésekre. A szervezet emellett fejlődő országokból származó orvosok és nővérek számára is tart képzéseket, hogy egy-öt év tanulás után saját országaikban folytathassák a munkát. Jelenleg öt, a Palesztin Hatóság területén élő orvost képeznek, és arra is büszkék, hogy náluk végzett Etiópia első, teljes mértékben képzett gyermek szívsebésze, aki már szülőhazájában hasznosíthatja az itt tanultakat. Az elmúlt években a SACH összesen több mint 140 egészségügyi szakember képzését biztosította, akik között voltak kínai, kongói, eritreai, grúz, kenyai, moldáv, nigériai, arab, román, tanzániai és vietnámi orvosok és nővérek is.

„Az izraeli társadalom részeként azon dolgozunk, hogy részünk legyen a »tikun olámban« [a világ jobbá tétele], hogy ezt a világot ne csak a mi gyermekeink számára, hanem más gyerekeknek is jobbá tegyük.” – mondta Sapira. – „A gyerek az gyerek, bárhonnan érkezzen is.”

Forrás: algemeiner