Nemzetközi összefogással, titokban szállították Izraelbe Jákubot Afganisztánból, hogy életmentő műtétet hajtsanak végre rajta. A “Save a Child’s Heart” szervezet eddig több mint 4000 gyermek életét mentette meg.

Jákub egy eldugott kis faluban, Baghlanban született. Szülei hamar észrevették, hogy gyermekük nem akar enni, folyamatosan sír, nem növekszik, és alig fejlődik. Számos orvoshoz elvitték a kicsit, de sehol nem kaptak segítséget. Még Kabulba is elutaztak, ahol egy német kórházban azt tanácsolták, hogy utazzanak Indiába gyógykezelésre. A családnak azonban nem volt pénze az utazásra. Végül egy barátjuk tanácsára kapcsolatba léptek egy Farhan nevű férfival, aki beteg gyermekek megsegítésével foglalkozik Afganisztánban.

Jákub

Farhad értesítette az izraeli Wolfson Egészségügyi Központban működő “Save a Child’s Heart” nevű szervezetet, és elküldte számukra Jákub vizsgálati eredményeit. Az izraeli orvosok ezután közölték, hogy csak egy gyors beavatkozás mentheti meg a gyermek életét. Ekkor vette kezdetét az a bonyolult diplomáciai manőver, mely lehetővé tette Jákub utazását Izraelbe. Gondoskodni kellett arról is, hogy a gyermeket folyamatosan oxigénnel lássák el, mert vérének alacsony oxigénszintje rendkívül kockázatossá tette az utazást.

Jákub és apja számára elkészítették az afgán kiutazási és az izraeli beutazási vízumokat, majd Törökországon keresztül Izraelbe repültek. A Ben-Gurion repülőtéren várt rájuk Dr. Ilán Kohén, aki aggódva észlelte, hogy a gyermek rendkívül gyenge és bőre elkékült.

Micháel Davidson, az egyik tolmács

A kórházba való érkezés után Jákub azonnal a műtőbe került, ahol egy operációval sikerült megmenteni az életét. A gyermek jelenleg a Wolfson Egészségügyi Központban, a gyermek intenzív osztályon lábadozik. Az orvosok szerint minden esélye megvan, hogy felépüljön és teljes életet éljen.

Jákub apja csak anyanyelvén, pástu nyelven beszél, ezért gondoskodni kellett egy tolmácsról is. Az Afganisztánból Izraelbe vándorolt zsidók közül még vannak, akik beszélik ezt a nyelvet, így közülük sietettek az apa segítségére. “Semmilyen elképzelésem nem volt Izraelről korábban. Csak az érdekelt, hogy a fiam megkapja a megfelelő kezelést. Akár a pokolba is elmentem volna. Amikor megérkeztünk a kórházba és láttam, hogy minden beteg gyermekkel két nővér foglalkozik, megértettem, hogy nincs mitől tartanom.” – mondta az apa.

“Jákub a legutolsó percben érkezett hozzánk. Nagyon rossz állapotban volt, kórosan alacsony súllyal. A műtét előtt kétszer is újra kellett élesztenünk.”- mondta Dr. Ráchel Szion-Szárid, a kórház egyik orvosa. “Veleszületett szívproblémája miatt alig jutott vér a tüdejébe, ezért vére oxigénszintje nagyon alacsony volt. Életmentő műtétet hajtottunk végre rajta, és stabilizáltuk az állapotát. Már egyedül lélegzik és eszik. Még a kezünket is meg tudta szorítani.”- tette hozzá.

Dr. Chágáj Dekel, az egyik műtőorvos

A “Save a Child’s Heart” szervezet eddig több mint 4000 gyermek életét mentette meg, ehhez az anyagi feltételeket zsidó adományozók biztosították. A páciensek fele a Palesztin Autonómia területéről és Gázából érkezik, a többiek Szíriából, Irakból, Etiópiából, Tanzániából és Kínából. Segítségükkel hamarosan két újabb afgán gyermek érkezik kezelésre Izraelbe.

Forrás: Ynet, TOI