A kislánynál olyan veleszületett rendellenességet állapítottak meg, melynek eredményeként a szív artériái között abnormális véráramlás alakult ki.

A hat hónapos Lama életét izraeli és palesztin kezelőorvosainak együttműködése mentette meg. A beavatkozásra az izraeli Holonban lévő Wolfson Egészségügyi Központban került sor. A kislány kezelését korábban Dr. Fajez Sakalia gyermek kardiológus végezte Gázában. A specialista korábban az 1995-ben létrehozott „Mentsd meg egy gyermek szívét” alapítvány által biztosított képzésen szerezte meg azt a tudást, mely lehetővé tette a számára, hogy elvégezze a szükséges egészségügyi beavatkozásokat. Az alapítvány palesztin területekről, illetve fejlődő országokból származó orvosok számára biztosít lehetőséget, hogy Izraelben, helyi szakértők segítségével tegyenek szert tudásra és tapasztalatra a gyermek kardiológia területén. Emellett a világ minden tájáról lehetővé teszik életmentő szívműtétre váró gyermekek számára, hogy Izraelben kapjanak kezelést, családtagjaiknak pedig, hogy elkísérjék a gyerekeket, természetesen díjmentesen, ellenszolgáltatás nélkül. A mai napig 62 országból több, mint 5000 gyermeket kezeltek már az alapítvány közbenjárásával.

A most meggyógyított Lama kezelését egészen mostanáig Gázában végezték, ám egy nemrégiben elvégzett katéterezés során olyan helyzet alakult ki, hogy a kicsit sürgősen Izraelbe kellett szállítani, nyitott szívműtétre. Az utazáshoz az izraeli és a gázai hatóságok engedélyére egyaránt szüksége volt mind neki, mind pedig édesanyjának, aki elkísérte őt az életmentő műtét helyszínére, az izraeli Holonba. Végül, miután megkapták a ki-, illetve a beutazási engedélyt, az Erez határátkelőn léptek be Izraelbe, és onnan szállították őket a Wolfson Egészségügyi Központba.

„Miután beszéltünk Dr. Sakaliával, láttuk, hogy Lamának azonnal műtétre van szüksége.” – mondta Dr. Alona Raucher Sternfeld, a kórház gyermek kardiológiai osztályának vezetője. – „Évek óta dolgozunk Dr. Sakaliával és más gázai partnereinkkel, és ennek az együttműködésnek köszönhetően több mint 2500 palesztin gyermeket kezeltünk már az évek során.”

„Komoly aggodalommal töltött el az utazás, ez az első alkalom, hogy Izraelben járok, de most már minden tökéletes” – mondta a műtét után Lama édesanyja. – „Megmentették a kisbabámat, és az orvosok minden szükségletünkről gondoskodnak.” Anya és gyermeke a lábadozás időszaka után visszatér majd Gázába.

Sylvan Adams, a „Mentsd meg egy gyermek szívét” alapítvány egyik legfontosabb kanadai-izraeli adományozója így nyilatkozott: „Ez a történet tökéletesen bemutatja Izraelt, a jószívű országot, mely a legmodernebb technológiával és tudással rendelkezik. Továbbra is azon leszünk, hogy gyakoroljuk a zsidók ősi »tikun olám«-ját, mely szó szerint azt jelenti: »a világ meggyógyítása«”.

zsido.com

Forrás: JPost