Ősi rituális fürdőt fedeztek fel a Második Templom időszakából egy család nappalija alatt Jeruzsálem délnyugati részén, Ein Kerem környékén – jelentette be az Izraeli Régészeti Hatóság.

A hatóság szakembere elmondta, hogy alaposan elcsodálkozott, amikor egy fa ajtó alatt, a család nappalijának közepén meglátta a mikvét. „Ilyen is csak Izraelben és különösen Jeruzsálemben történhet meg!” – mondja Amit Re’em. A kutató elmondta: annak ellenére, hogy a régészeti maradványokat most itt találták meg, ebből az időszakból kevés és töredékes lelet került elő – olvasható a jpost.com tudósításában.

A mikve felfedezése megerősíti azt a feltételezést, hogy ott egy zsidó település volt a Második Templom idejétől – közölte Amit Re’em. A sziklába vájt fürdő teljesen ép, 3,5 méter hosszú és 1,8 méter mély. Aprólékosan kidolgozott burkolata megfelel a háláchá előírásainak.

mikve_belso_kep

Egy lépcső vezet a medencéig, a megtalált edények az I. századból származnak és tűz nyomai is felfedezhetőek, ami a 66-70 táján bekövetkezett pusztítás bizonyítéka – mondja a szakember. A bejelenésért a tulajdonosok elismerő oklevelet kaptak a régészeti hatóságtól. A tulajdonos, aki kérte, hogy ne hozzák nyilvánosságra a teljes nevét, elmesélte: kezdetben bizonytalanok voltak abban, hogy, amit találtak, annak van-e régészeti jelentősége és hezitáltak felvenni a kapcsolatot a hatóságokkal. Végül arra jutottak, hogy amire rábukkantak az jelentős érték és láthatóvá, dokumentálhatóvá kell tenni.

Nem sokkal később szóltak a régészeknek és lehetővé tették az ásatásokat, a várható kellemetlenségek ellenére is. Még a feltárásban is segédkeztek a szakembereknek.

Forrás: jpost.com

Megszakítás