Hogyan jött létre zsidó internetes oldalak legnagyobb kiterjedésű hálózata, mely 2002 óta áll az olvasók szolgálatában? Kiderül a chabad.org cikkéből.

A ChabadOne platform az elsők között kínált a korai internetezők számára a maihoz hasonlóan kényelmes és felhasználóbarát felületeket. Ez hatalmas szónak számított akkoriban, két évtizeddel ezelőtt:

„évekkel az előtt, hogy más megtette volna, olyan platformot készítettünk, mely lehetővé tette a helyi zsidó közösségek számára, hogy saját, jól használható oldaluk legyen”

– mondta Moshe Rosenberg rabbi, a ChabadOne igazgatója.

Ma világszerte majdnem 1500 Chábád-központ oldala kapcsolódik a ChabadOne platformjához, melyen át 16 nyelven több mint ötmillió interakciót regisztráltak már. Mindezen oldalak legfontosabbika, a chabad.org 1993-ban egyike volt a világ első ötszáz domain-nevének, mielőtt még akár a Yahoo!, akár az Amazon létezett volna. Az oldal Yosef Yitzchak Kazen rabbi áldozatos munkájának volt köszönhető:

„Az emberek gyakran úgy vélik, hogy apám célja az volt, hogy az internetet a zsidó oktatás eszközeként használja. Ennél azonban jóval többet akart. Kapcsolatokat akart építeni. Felhasznált minden új technológiát, az élvonalban akart lenni és mindent használni akart”

– mondta egyik fia, Peretz Kazen rabbi. Kazen rabbi korai halálát követően is ezt az utat járták, amikor újabb és újabb tartalmakat adtak az eredetileg statikusra, csupán helyi információk közlésére szánt oldalakhoz. Ahogy az évek során ezek a chabad.rog-hoz csatlakozó oldalak egyre inkább sokasodtak, szükségessé vált egy összefoglaló platform létrehozása. Ebből az igényből született meg 2002-ben a ChabadOne.

„A chabad.org által működtetett oldalak jóval megelőzték a saját korukat. Semmi más nem ért a nyomukba”

– mondta a Chaim Lazaroff rabbi, akinek korai oldala az elsők között tartozott a chabad.orgon belül.

A chabad.org azóta is a Chábádhoz kapcsolódó internetes oldalak zászlóshajója. A világon minden zsidóhoz szól és sokaknak ennek az oldalnak a megismerése jelenti az első lépést a zsidóság megismerése felé. A platform zavartalan működéséhez azonban sok minden kell és a ChabadOne munkatársai a nap 24 órájában készen állnak a segítségnyújtásra. A megnyerő külső és a tartalmas belső vonzó a látogatók számára. Az oldal széles körű tájékoztatást nyújt és naprakész, ezért bárki bárhol van a világban, azonnal információt tud szerezni a helyi zsidó életről, kóser boltokról, zsinagógai időpontokról vagy a mikve elérhetőségéről. E hatalmas birodalom mozgatásához természetesen szükség van egy óriási csapatra is. Érdemes ellátogatni az oldalra és felfedezni a benne rejlő lehetőségeket.