Egy napon a játszótér látogatói arra lettek figyelmesek, hogy a homokozó úgy eltűnt, mintha csak a föld nyelte volna el.

Mindez még 2005-ben történt. A vizsgálat kiderítette, hogy a homokozót egy ősi ciszterna bejárata fölé építették, és abba omlott bele a homok. A régészeti hatóság lezárta a lyukat, és nem foglalkoztak tovább az üggyel. A közelmúltban azonban elkezdték a játszótér felújítását, és ismét felmerült, hogy esetleg megnyitnák a nagyközönség előtt a hatalmas méretű, a főváros Katamon nevű negyedében található víztárolórendszert. Dr. Juvál Báruch, aki a 2005-ös vizsgálatot végezte és ma az Izraeli Régészeti Hatóság vezetője, támogatja a javaslatot, és minden segítséget kész megadni a városházának, hogy teljesen feltárják, és turisztikai látványossággá alakítsák a járatokat és a medencéket.

Az első felmérések azt mutatják, hogy a kimagaslóan jó állapotban fennmaradt ciszterna mérete egy fél olimpiai úszómedencével vetekszik. Kapacitása 1 125 000 liter víz, területe 225 m2. A régészek szerint a ciszternát a bizánci korban, mintegy 1500 évvel ezelőtt hozták létre. A közelben számos más, ebből az időszakból származó lelet került a felszínre. A ciszternarendszert a döntés megszületéséig lezárták, mert egyelőre életveszélyes a látogatása.

zsido.com

Forrás: TOI

Megszakítás