A háború sújtotta országban élő zsidók örömmel vették át a Lubavicsi Rebbe 120. születésnapjának tiszteletére adományozott imaszíjakat – tudósít az Anash.

Az akció különösen nagy örömet okozott a Kijevben élő Daniel Landau rabbinak, aki a közelmúltban vesztette el tízéves fiát egy autóbalesetben.

„A közösségünkhöz tartozó emberek közül sokan vettek magukra valamilyen jó cselekedetet a fiam lelkének emelkedéséért. Voltak, akik azt fogadták meg, hogy ezen túl tfilinben imádkoznak majd. A számukra hatalmas segítséget jelent ez az ajándék, mert a legolcsóbb tfilin is legalább négyszáz dollárba került, az pedig Ukrajnában több mint egyhavi fizetés”

– mondta.

„A háború kitörése óta egyre több zsidó próbál a hagyományokhoz kapcsolódni, így nagy szükségünk van tfilinekre, de a pénzügyi nehézségek miatt nem könnyű a beszerzésük, ezért jelent nekünk is óriási lehetőséget a Chábád tfilinbankjának küldeménye”

– tette hozzá Shalom Golpin rabbi, aki Luhanszkból menekült a harcok elől Kijevbe.

A határ közeli Ungvár lubavicsi küldöttje, Menachem Mendel Wilhelm rabbi szintén kapott a tfilinekből.

„Nemrég emlékeztünk meg a háború kitörésének kilencedik hónapjáról. Az ajándékba kapott tfilinek megerősítik a hitünket abban, hogy hamarosan túl leszünk ezen a szörnyű időszakon és mihamarabb megvalósul Jesájá próféciája: »És ítél a nemzetek között és dönt a sok nép fölött; és összetörik kardjaikat kapákká és dárdáikat kacorokká; nem emel nemzet nemzet ellen kardot és nem tanulnak többé háborút!«”

– fejezte ki reményét a rabbi.

Az Ukrajnába küldött tfilinekbe helyezett pergamentekercseket Izraelben írták meg hozzáértő szóferek, munkájukat pedig a Chábád rabbinikus bírósága ellenőrizte. A küldeményt Kijevben, Harkovban, Herszonban, Odesszában, Lvovban és Ungváron osztották szét, továbbá juttattak belőle a fronton harcoló zsidó katonáknak is.