Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Az eseményt az egyik legrégebben működő szentföldi jótékonysági szervezet a Kolel Chábád szervezte, amelyet a lubavicsi mozgalom első szellemi vezetője, az Álter Rebbe alapított. Az 1788 óta működő alapítvány gondoskodott róla, hogy minden résztvevő az őt megillető ünneplésben részesüljön. A fiúk mindegyike kapott egy pár tfilint (imaszíjat) és egy tálitot (imaleplet), ünnepi öltözéket, és mindegyikük írt egy betűt egy újonnan készülő tóratekercsbe. A Siratófalnál rendezett ünnepség után a résztvevők a jeruzsálemi kongresszusi központba mentek, ahol egy nagyszabású fogadás várta őket, melyen magas rangú kormánytagok és közéleti személyiségek is részt vettek. Sálom Duchman rabbi, a Kolel Chábád igazgatója elmondta: “Az ilyen események mutatják Izrael népének valódi erejét. Ezek az asszonyok, akik egyedül nevelik gyermekeiket és megküzdenek minden kihívással az életben, igazi hősök. Megtiszteltetés, hogy a társaságukban lehetek.”

Bár-micva a Siratófalnál

 

Tíz aknalövedék csapódott be a Golán-fennsíkra szombaton

Kár nem keletkezett, de a környéken kirándulókat evakuálta a hadsereg. Egyelőre nem világos, hogy szándékos akcióról volt-e szó, vagy a szembenálló felek közötti harc során, téveséből lőttek át az izraeli oldalra. A közelmúltban számtalan esetben volt példa az utóbbira, amit az izraeli hadsereg rendre megtorolt. Most sem történt másként, néhány órával később izraeli vadászgépek csapást mértek az Aszad elnökhöz hű csapatok állásaira, és megsemmisítettek két tankot és egy nehézgépágyút. Szír források szerint két katonájuk életét vesztette. Netánjáhu miniszterelnök a következőképpen értékelte a helyzetet: „Az izraeli hadsereg mai bevetésével megerősítettük eddigi álláspontunkat: Nem tűrjük a belövéseket vagy a konfliktus bármilyen átcsapását a határon. Minden egyes, a területünkön becsapódott lövedékre erővel adunk választ.” Avigdor Lieberman védelmi miniszter hozzá tette: “Nem engedjük, hogy a szuverenitásunkon vagy a biztonságunkon csorba essék a szír kormányerők és a lázadók közötti összecsapások miatt. Az Aszad rezsimet tartjuk felelősnek a Szíriában zajló eseményekért. Ha folytatódnak az ehhez hasonló események, Aszadnak kell viselnie a következményeket.”

Háború a határ túloldalán

Feszült volt a Kushner-Abász találkozó

Kiszivárgott hírek szerint kellemetlen és feszült volt az amerikai elnök képviseletében Izraelbe látogató Jared Kushner és a Palesztin Autonómiát irányító Máhmud Ábász találkozója. A két órán át tartó rámállái megbeszélés során Kushner nehezményezte, hogy a Palesztin Hatóság továbbra is busás összeggel jutalmazza a terroristákat, haláluk esetén pedig életjáradékot fizet családjaiknak. Ábász szerint a kifizetéseket nem állítják le, mert az “része a palesztin kormány szociális felelősségének”. Kusher arra is felhívta a figyelmet, hogy Ábász még mindig nem ítélte el a 23 éves határrendész, Hádász Málká elleni gyilkos merényletet. A palesztin elnök elhatárolódás helyett a terroristákat ártalmatlanító izraeli katonák “háborús bűncselekményeiről ” beszélt. Később Ábász kijelentette, hogy az Egyesült Államok frissen akkreditált izraeli nagykövetével, David Friedmannal nem is hajlandó találkozni. A rosszul sikerült megbeszélés hatására felröppent a hír, hogy Trump esetleg végleg kiszáll a közel-keleti béke megteremtésére irányuló erőfeszítésekből, de hivatalos amerikai források ezt cáfolták. “Jared Kushner benyújtja jelentését az elnöknek, majd ezt követően Trump elnök eldönti, hogy van-e esély a megállapodásra, vagy tanácsosabb távol maradni a béketárgyalásoktól”.

Kushner ás Ábász Rámállában

Ismét billeg az izraeli kormánykoalíció

Most a vallásjog szerint nem zsidó bevándorlók betérésnek kérdése váltott ki vitát a szekuláris, elsősorban az oroszajkú izraelieket képviselő Jiszráel Béjténu párt és a keleti-haredi zsidókat tömörítő Sász párt között. A védelmi miniszter vezette világi párt szerint annyira könnyűvé és gyorssá kell tenni az érdeklődők betérését, amennyire csak lehet, azaz rövid felkészülési idő után, kevés elvárást támasztva lehetővé kel tenni a zsidó vallás felvételét. Azt is szeretnék elérni, hogy a hivatalos, állami rabbinátus keretén kívül működő vallási bíróságok által felügyelt betéréseket is érvényesnek fogadják el Izraelben. A párt szavazóbázisába több százezer olyan izraeli tartozik, akik a rabbinátus szerint nem minősülnek zsidónak. A Sász politikusai szerint nem szabad változtatni a fennálló renden, és szigorú feltételeket kell támasztani a leendő prozeliták előtt. A belügyminiszter, Árje Deri által vezetett párt azt is törvénybe akarja foglalni, hogy a betérések ügyében kizárólag az állami rabbinátus az illetékes hatóság, és a továbbiakban sem ismerik el a nem ortodox vallási bíróságok illetékességét az ügyben. Érvelésük szerint csak így biztosítható, hogy megmaradjon a zsidó nép egysége. Liebermanék szerint viszont “Ez a törvény csak elmélyíti a zsidó népben tátongó szakadékot. A betérés feladata az lenne, hogy az elfogadást és az integrációt hirdesse azok számára, akik a zsidó néphez akarnak csatlakozni. Ez a törvény tömegeket idegenítene el a zsidó államtól.”

Deri és Lieberman – mosolyszünet