Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Péntek este három arab terrorista kezdett lövöldözni a jeruzsálemi óváros falainál, a Damaszkuszi-kapu közelében. Egyikük rávetette magát egy határrendésznőre, aki felvette vele harcot, de később belehalt sérüléseibe. A három támadót lelőtték. A határrendésznő a 23 éves Hádász Málká volt, temetésén másnap este több ezer ember vett részt Asdodban. A hadsereg körbevette azt a Rámállá melletti arab települést, ahonnan az elkövetők származtak, házkutatásokat tartottak és a merénylők családtagjait kihallgatásra vitték.  Feltérképezték a terroristák házait, feltehetően azért, mert lerombolási parancs kiadása várható. A rokonság izraeli munkavállalási engedélyét bevonták, és törölték a Palesztin Hatóság 25 000 lakosának a rámádán ünnepre szóló utazási engedélyét is.

Netánjáhu miniszterelnök élesen elítélte a támadást és felvetette, hogy a már számtalan merénylet helyszínül szolgáló Damaszkuszi-kapu előtti területre csak szigorú biztonsági ellenőrzés után lehessen belépni. Máhmud Ábász, a Palesztin Autonómiát irányító Fatah (PFSZ) terrorszervezet elnöke hős mártíroknak nevezte az elkövetőket, az őket semlegesítő izraeli biztonsági erőket pedig háborús bűnök elkövetésével vádolta meg. “Hidegvérrel gyilkoltak meg ma este három palesztin fiatalt. A mártírok vére a földünk és szent helyeink iránti hűségről tanúskodik”. – jelentette ki a Fatah szóvivője. Feltehetően hamarosan megkezdik a bőkezű életjáradék folyósítását a terroristák rokonai számára.

A támadást magra vállalta a Hámász és az Iszlám Állam is, az izraeli biztonsági erők azonban kizárták annak lehetőségét, hogy egy nagyobb terrorszervezet akciójáról lenne szó. Feltételezésük szerint a három muszlim fiatal a Palesztin Hatóság propagandájának hatására követte el a merényletet. A merénylet miatt megerősítették a főváros védelmét a rámádán utolsó napjaira, és nagyszabású razzia keretében 350, illegálisan Jeruzsálemben tartózkodó személyt tartóztattak le.

Hádász Málká, a meggyilkolt határrendész
A merénylet helyszíne a Damaszkuszi-kapu tetejéről

Izraeli-szaúdi közeledés?

Több, nemzetközi hírforrás is arról számolt be, hogy Izrael és Szaúd-Arábia titkos tárgyalásokat folytat a két ország gazdasági együttműködésének lehetőségeiről. A hírek szerint a két ország tisztségviselői már nem csak amerikai és európai helyszíneken tárgyalnak, hanem szaúdi küldöttség érkezett Izraelbe. A megbeszéléseken izraeli cégek szaúdi megjelenéséről és az EL-Al légitársaság szaúdi légtérhasználatáról tanácskoztak. A légtérzár miatt a távol-keletre repülő izraeli gépeknek jelentős kerülőt kell tenniük. A rijádi kormány hivatalosan cáfolta a feltételezéseket, azonban számos jel mutat arra, hogy az Öböl-menti, Iránnal és Katarral szemben álló országok szívesen normalizálnák kapcsolatukat a zsidó állammal, és a közeledési folyamatot nem tennék függővé a palesztinokkal való tárgyalások alakulásától. Külföldi útlevéllel utazó izraeli üzletemberek többször számoltak be arról a közelmúltban, hogy Szaúd-Arábia és más öböl menti államok üzleteiben izraeli áruval, különösen mezőgazdasági termékekkel találkoztak, miközben hivatalosan tilos az izraeli termékek forgalmazása ezekben az országokban.

Izrael madármegfigyelő nagyhatalom

Az Európa és Afrika között vándorló madárrajok jelentős része Izrael felett repül át kétszer egy évben. A napokban új megfigyelőállomást adtak át Tel-Aviv legnagyobb zöld felületén, a Járkon-parkban, a Járkon és az Ájálon patak találkozásánál. A Ros Cipor (madárfej) elnevezésű, 8 hold méretű megfigyelőállomáshoz tartozik erdős, ligetes és vizes terület is. Mivel a nagyvárosi környezet miatt a vidék erősen szennyezett volt, a projekt kialakítása közben különös figyelmet fordítottak a környezetvédelmi kármentesítésre. Liáv Sálev, a Járkon-park ökológusa elmondta, hogy a madarakat természetes módon kívánják visszacsalogatni a területre. “Úgy terveztük a parkot, hogy minden madárfaj megtalálja a számára megfelelő élőhelyet. Bőséges eledelről és sok menedékhelyről gondoskodtunk. Nem telepítünk be mesterségesen madarakat, inkább vonzóvá tesszük a környezetet, mely meghívóként szolgál majd. A filozófiánk szerint nem avatkozunk be a természet rendjébe, hagyjuk, hogy minden menjen a maga útján. Ha körülnézünk, láthatjuk, hogy már most vannak új lakóink.” A tervezésnél a közelben élő városlakók igényeit is figyelembe vették. “A megfigyelőállomás területén kialakított tóban működik egy természetes és egy mechanikus víztisztító rendszer is. Amellett, hogy gondoskodunk a megfelelő vízminőségről, fontosnak tartottuk, hogy a vízfelület miatt ne árasszák el a szúnyogok a környéket.”

Az új madármefigyelő állomás Tel-Avivban