Eliahu Pietruszka azt hitte, hogy testvére életét veszítette egy orosz munkatáborban. Ám nemrég személyesen találkozhatott 66 éves unokaöccsével.

Megindító pillanatokról számolt be a The Times of Israel abban a cikkében, amely egy 102 éves holokauszt túlélő és unokaöccse első találkozásáról szól. A 66 éves Alexandre azután látogatott el nagybátyjához, hogy a jeruzsálemi Jad Vasem Múzeum különleges programján keresztül egymásra találtak.

„Nagyon boldoggá tesz, hogy legalább egy kis rész megmaradt a testvéremből: a fia” – mondta meghatottan Eliagu Pietruszka, aki 24 évesen menekült el Lengyelországból a második világháború idején és mindeddig azt hitte, családtagjai – szülei és ikerpár testvérei, Volf és Zelig – mind életüket veszítették.

„A szívem mélyén azt éreztem, hogy már nem él” – mondta a Pietruszka nála kilenc évvel fiatalabb öccséről, Volfról, akivel azután találkozott utoljára, hogy sikerült megszöknie a náci haláltáborból.

Pietruszka Oroszországban alapított családot, majd – mivel azt hitte, hogy nem maradtak rokonai az egykori Szovjetunió területén –, 1949-ben Izraelbe emigrált. Unokaöccséről két hete hallott először, amikor az egyik unokáját, Shakhar Smorodinsky-t emailben értesítette egy Kanadában élő családtagjuk arról, hogy családfakutatás közben új információkat talált a Jad Vasem Múzeum adatbázisában.

Végül Smorodinskynek sikerült kiderítenie: Volf az Urál-hegységben, egy Magnitogorsk nevű városban telepedett le egykor, majd 2011-ben elhunyt. Egyetlen életben maradt fiát Smorodinsky először Skype-on kereste fel, aki ezután úgy döntött, hogy Izraelbe utazik, hogy láthassa 102 éves nagybátyját.

A megható találkozón Pietruszka és Alexandre könnyek között ölelgették egymást, és amit Pietruszka évtizedek óta nem tett: oroszul beszélgettek. „Mintha édesapád hasonmása lennél” – mondta unokaöccsének. „Az elmúlt két napban semmit nem aludtam, annyira vártalak” – tette hozzá izgatottan a találkozón, aminek pillanatait a sajtó munkatársai is megörökítették.

A Jad Vasem Múzeum különleges projektjének köszönhetően napjainkra 4,7 millió áldozat nevét gyűjtötték össze az izraeli intézményben. 2004 óta az adatbázist online is elérhetővé tették azzal a céllal, hogy – Pietruszka történetéhez hasonlóan – minél többen rátaláljanak családtagjaikra, illetve megemlékezhessenek elvesztett szeretteikről.

zsido.com