Folyamatosan növekszik a zsidók elleni támadások száma Európában, különösen Franciaországban. A francia miniszterelnök ezért nagyszabású programot indított az antiszemitizmus és rasszizmus ellen, amiért most kitüntetést kapott.

Európai rabbik egy csoportja kitüntette a francia miniszterelnököt az „antiszemitizmus elleni példamutató harcáért”, kevesebb, mint egy hónappal azután, hogy Manuel Valls bejelentette nagyszabású programját. A 100 millió eurós terv tartalmazza a rasszizmus és antiszemitizmus adatainak rendszeres ellenőrzését, a zsidó és muzulmán vallási és közösségi helyek védelmét és a diszkrimináció elleni fellépést.

Pinchas Goldschmidt a Conference of European Rabbis szervezet elnöke azt mondta: azért döntöttek a Lord Jakovobits-díj odaítéléséről, mert Manuel Valls fontos lépéseket tett annak érdekében, hogy megvédje a francia zsidóságot a csőcseléktől, az emberek és a zsinagógák elleni támadásoktól. Goldschmidt úgy fogalmazott: „néhányan felteszik a kérdést, hogy van-e jövője a zsidó népnek Európában? Én azt mondom, ezt csak az európai kormányok maguk tudják megválaszolni. És, ha ez a válasz pozitív, akkor nekik is Valls miniszterelnök példáját kell követniük”

Az erőszakos antiszemita támadások száma 40 százalékkal nőtt az elmúlt 18 hónapban világszerte. Franciaország a csoport élén áll, 2014-ben 164 ilyen incidenst regisztráltak, szemben az előző évi 141-el. A számok ráadásul nem mutatják meg a probléma valódi mélységét, hiszen ebben benne van a párizsi kóser boltban történt vérengzés és az „egyszerű” verbális erőszak is.

A Conference of European Rabbis gyűlésén több mint 200 rabbi volt jelen szerte a kontinensről, beleértve Izrael vezető rabbijait is – írja a jpost.com. Azért választották Toulouse-t a szervezők, mert 2012-ben itt ölt meg négy zsidót, köztük három gyermeket egy iszlamista fegyveres.

zsido.com

 

Megszakítás