Jelentős fejlesztésekbe kezdett Charleston városának főiskolája: kóser étkezőt nyitnak az új épületszárnyukban. A zsidóság története a városban 300 évre nyúlik vissza, 1800-ban több zsidó lakosa volt, mint New York-nak.

Jellegzetes építészet, igazi déli hangulat, erről ismert az egyesült államokbeli Charleston, amit az ínyencek az itteni ételek miatt kedvelnek. A város híres az osztrigáról, a ráklevesről, a garnéláról, de azok, akik tartják magukat a kóser étkezés szabályaihoz, ilyen fogásokkal természetesen nem élnek. Mostantól ők sem lesznek gondban, a College of Charleston 1 millió dolláros beruházással kóser vegetáriánus étkezőt nyit új szárnyában, a Sylvia Vlosky Yaschik Jewish Studies Center-ben.

Az étkező létrejöttét magánadományokból finanszírozzák, ez része a főiskola 10 millió dolláros Zsidó Tanulmányok programjának. A háromszintes új épület, ami a város történelmi negyedében található, megduplázza majd az eddig rendelkezésre álló helyet. Az új kóser étkezőhely a Hanuka környékén fog megnyílni, egyszerre 75 ember befogadására lesz alkalmas, és nem csak a főiskola hallgatói látogathatják majd.

Minden étel kóser és vegetáriánus lesz, a programvezető elmondta, hogy ezt a helyi kóser bizottság fogja garantálni. Az oktatási intézmény 12 ezer tanulója közül 800-an zsidók, akik eddig is keresték a lehetőséget arra, hogy kóser ételt ehessenek. Az iskola illetékese elmondta: a jelentkezők egy része nem is jött volna hozzájuk kóser étkezési lehetőség nélkül – írja a haaretz.com.

A városban az első gyülekezetet 1749-ben alapították, zsinagógájuk 1841-re készült el, ez a második legrégebbi az Egyesült Államokban (a legrégebbivel kapcsolatos pereskedésről korábban írtunk). Napjainkban 6500 zsidó él Charleston-ban. zsido.com