Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Továbbra is súlyos, de stabil Simon Peresz állapota. A volt izraeli elnök múlt héten kapott agyvérzést. A 93 éves politikust egy Tel-Aviv közelében lévő kórházban kezelik. Altatásban tartják és lélegeztetőgépen van, a következő napokban derül ki, hogy ebből az állapotból mennyi idő alatt lehet kihozni, ezután dönthetnek a családdal együtt a további kezelésekről az orvosok.

A politikusnak és családjának Ferenc pápa is üzent és mielőbbi, teljes felépülést kívánt. Régi barátjával a szintén argentin Abraham Skora rabbival imádkoztak is érte – olvasható a forward.com-on. Simon Peresz és a pápa utoljára két hónapja találkozott a Vatikánban.

Személyes hangvételű levelet küldött Peresznek a republikánus elnökjelölt Donald Trump is, amiben arról ír: annak a generációnak az utolsó tagjai közé tartozik, akik azért harcoltak, hogy a zsidóság a saját sorsát alakíthassa.

Izrael jelenlegi elnöke Reuven Rivlin szombat este felkereste Peresz családját, ami után azt nyilatkozta: „Simon Peresznél nincs nagyobb harcos, ha rajta múlik győzni fog!”

Elegáns különvélemény

Amíg pártállástól függetlenül az egész izraeli közvélemény aggódik sorsáért, Bászel Gáttász Kneszet-képviselő, az arab pártokat és a kommunistákat tömörítő Egyesült Lista politikusa durva kirohanást intézett ellene. „Nem szabad elfelejtenünk, hogy [Peresz] az arrogáns, imperialista, cionista és telepes rezsim egy oszlopa, aki nemcsak életkorával jár elöl, hanem kegyetlenségével és brutalitásával is. Ő az, aki a legtöbb szenvedést és borzalmak sorát okozta a palesztinoknak és az egész arab világnak. Tetőtől talpig a mi vérünk borítja.” Gáttász később hozzá tette, hogy nem kívánja a veterán politikus halálát, de el akarta mondani, hogy mit gondolnak róla az izraeli arabok. „Mielőtt kezdetét veszi az össznépi szomorkodás és gyász, fontos közölnöm, hogy Peresz nem az a békegalamb, akinek a legtöbben gondolják. Ő volt annak az Oslói Szerződésnek az egyik létrehozója, amely számomra és az arabok többségének egy katasztrófa.”

 Az Egyesült Lista tagjai, Dzsámál Záhálká, Bászel Gáttász és Hánin Zoábi

Az Egyesült Lista tagjai, Dzsámál Záhálká, Bászel Gáttász és Hánin Zoábi
A pénzmosás demokratikus jog

Nem sokkal Gáttász kirohanása után a rendőrség letartóztatta a Bálád párt 20 tagját pénzmosás gyanújával. A kihallgatásra vitt ügyvédeket, könyvelőket és aktivistákat azzal gyanúsítják, hogy több millió sékelnyi kampánypénz eredetével kapcsolatban közöltek hamis információt a hatóságokkal. „Csalással, közokirat-hamisítással, vállalati okmányok meghamisításával, pénzmosással és a pártfinanszírozási törvény megszegésével gyanúsítjuk a letartóztatás alá helyezetteket” – mondta a rendőrség szóvivője.  A párt vezetősége kategorikusan tagadta az ellenük felhozott vádakat és a következő nyilatkozatot adta ki: „A zsarnoki letartóztatás egy újabb epizód a Bálád pártot érő politikai üldöztetések sorában. Ismét autokratikus módon próbálják korlátozni nemzeti és demokratikus működésünket.”

Terrorral ünnepelnek

Ahogyan egy hónappal ezelőtt, a rámádán alatt, úgy most az áldozat ünnepe alatt is fellángolt az iszlamista erőszak. Másfél nap leforgása alatt 7 izraeli sérült meg, 3 késelés, egy gázolásos merénylet és számos kődobálás történt. Négy terrorista életét vesztette, kettőt kórházban ápolnak. Az izraeliek között nincs súlyos sérült.

Késsel támadtak katonákra Hevronban és a jeruzsálemi óváros egyik kapujánál. A jeruzsálemi merénylő jordán állampolgár volt. Szombat éjjel a fővárostól délre fekvő Efrátba hatolt be egy terrorista, aki a felkutatására érkező katonák közül sebesített meg egyet, mielőtt lelőtték volna. A tiszt a tüdején és máján sérült meg, állapota stabil. Budapestről kivándorolt nagymamája azt kéri, aki teheti, imádkozzon Srágá Eliezer ben Bátséva felépüléséért. Vasárnap délelőtt a somroni Itámár településen próbált meg késelést végrehajtani egy fiatal arab lány. Kárt nem okozott, letartóztatták. A vizsgálat során kiderült, hogy abból a családból származik, melynek egy másik tagja végzett a Fogel család öt tagjával a településen 2011-ben.

Kiriját Árbá közelében buszmegállóban várakozó civilek közé próbált hajtani egy, a Palesztin Hatóság rendszámát viselő gépkocsi, de a merényletek ellen emelt betonakadályoknak köszönhetően nem érte el célját. Az autóban ülőkkel katonák golyói végeztek. 

MIDEAST ISRAEL TERROR

Az 1-es autópályán, Jeruzsálem közelében egy autóbuszt dobáltak meg kövekkel és festékkel töltött palackokkal. A vezető megsérült, de biztonságosan meg tudta állítani járművét.  A hadsereg illetékesei attól tartanak, hogy a merénylethullám újra erőre kaphat a közelgő zsidó nagyünnepek idején.

Nem csendesedett a szír határvidék sem. A hadsereg rakétaelhárító rendszere két, feltehetően Ászád elnök csapatai által kilőtt rakétát semmisített meg a levegőben. Mivel a rendszer működtetése rendkívül költséges, csak akkor aktivizálják, ha az ellenséges lövedék lakott területen csapódna be. Katonai hírmagyarázók azt találgatják, hogy valóban veszélyben voltak-e a Golán-fennsík lakosai, vagy Izrael csupán demonstrálni akarta védelmi erejét. Ezt követően Gázából is kilőttek egy rakétát Izrael felé, de az még az övezet határán belül becsapódott, nagy erejű robbanást okozva.

Az efráti merénylet helyszíne
Az efráti merénylet helyszíne
Lebénult kislány mozgásképességét adták vissza az orvosok

A hatéves Down-szindrómás kislány egy évvel korábbi esés alkalmával sérült meg, és vált képtelenné kezének és lábának használatára. Az orvoscsapat kiemelkedő tudásának köszönhetően a kislány újra jár. „Egy ilyen vékony gerincen végzett beavatkozás nagyon veszélyes, érzékeny és precíz, pontos munkát kíván.” – mondta a műtétet vezető Josh Schroeder, a Hádászá kórház vezető ortopédusa. Hozzátette: „Igen ritka esetről van szó. Csak a sokoldalú csapat képességeinek köszönhetően találtunk megfelelő megoldást. Ruti már jár, a keze is tökéletesen működik, és bebizonyította, hogy mostantól bármire képes lesz.” A kislány apja azt mondta: „Egy új gyermeket kaptunk vissza. Mindenekelőtt a Világ Teremtőjének szeretnék köszönetet mondani, aki vezette az orvosokat, élükön Josh Schroederrel, hogy meggyógyíthassák Rutit. Isten segítségével sikerült végrehajtaniuk az elképzelhetetlent. Isten és az orvosok segítségével a lányom a saját lábán jár!”

 dr Josh Schroeder, a Hádászá kórház orvosa

dr Josh Schroeder, a Hádászá kórház orvosa
Megszakítás