Peter Eisenman szobrász-építész megkongatta a vészharangot.

A berlini holokauszt-emlékmű amerikai tervezője szerint napjainkban már nem épülhetne fel Németországban a genocídium áldozatainak állított épületegyüttes a megerősödött antiszemitizmus és idegengyűlölet miatt – írta a Jewish Telegraphic Agency.

Peter Eisenman a német Die Zeit nevű lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy a Németországban és Amerikai Egyesült Államokban uralkodó közhangulat ma nem tenné lehetővé az emlékmű felállítását. „A társadalmi közeg túl sokat változott. Sok mindent megkérdőjeleztek, ami eddig elfogadott volt” – hangsúlyozta Eisenman.

berlin_holocaust_memorial

Az összesen 2711 darab kődarabnak helyet adó emlékmű különböző magasságú betontömbökből áll és egy háztömbnyi területen fekszik a német fővárosban. A mögötte álló koncepciót hosszas viták kísérték – egyesek például kritikával illették, amiért a sztélék nem tartalmaznak feliratokat, így szerintük az áldozatokat és az elkövetőket is név nélküli homályban hagyja.

A betontömbökből álló emlékparkot 2005-ben, hatvan évvel a Holokauszt után avatták fel Berlinben. Alatta egy állandó kiállítás mutatja be a látogatók számára a 6 millió zsidó áldozat meggyilkolásának történetét.

zsido.com

Kép forrása: Foto Community, The New Yorker

Megszakítás