A maláj külügyminiszter bejelentése szerint inkább nem rendeznek nemzetközi sporteseményt, de a zsidó államból senki nem utazhat be az országba.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Malájzia nem adott vízumot az izraeli paralimpikon úszócsapat tagjai számára, akik az idei világbajnokságon szeretnének részt venni.

A külügyminiszter friss bejelentése szerint a maláj kormány szándékosan tagadta meg a kérelmet, valamint a jövőben sem hajlandó izraeli sportolókat, vagy bármilyen más delegációt fogadni. Még akkor sem, ha ezzel elveszíti a Kuching városába tervezett esemény megszervezésének jogát, ami a 2020-as tokiói olimpia szempontjából is kulcsfontosságú lenne.

Saifuddin Abdullah szerdai nyilatkozata szerint az ország kormányának tagjai múlt héten döntöttek arról, hogy megtagadják az izraeliek belépési jogát. Indoklásként a palesztinok ügye melletti kiállást említette.

„A kabinet arról is döntött, hogy Malájzia nem hajlandó többet olyan rendezvényt szervezni, amin izraeliek vagy bármilyen küldötteik részt vesznek” – jelentette be Saifuddin. „Ez az elnyomottak melletti harcról szól” – tette hozzá a külügyminiszter, aki szerint nemcsak vallási, hanem „emberjogi” szempontból is a palesztinok mellett akarnak kiállni.

A döntés kapcsán a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság csalódottságának adott hangot, és úgy nyilatkoztak, reményeik szerint mégis sikerül megoldást találni az ügyben, amihez hasonló korábban is történt a többségében muzulmán lakosú országban.

2015-ben két izraeli szörföstől tagadták meg a vízumot, így nem vehettek részt egy versenyen – emlékeztet a The Times of Israel. Két évvel később pedig Malájzia azért mondott le a FIFA világbajnokságról, mert izraeli csapat is részt vett volna a nemzetközi eseményen.

zsido.com