Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

A maláj kormány visszalépett a FIFA 67. Világkongresszusának megrendezésétől, mert nem kívánja fogadni az izraeli delegációt. A Kuala Lumpurba tervezett esemény rendezési jogát azután kellett visszaadni, hogy Malajzia megtagadta a vízumok kiadását az izraeli résztvevők számára. Hamid Zahidi miniszterelnök-helyettes elmondta, a döntés oka az, hogy a két ország között nincs diplomáciai kapcsolat, illetve nem akarták a „helyiek érzékenységét megsérteni”. „A kongresszus megrendezésének egyik feltétele, hogy a tribünön az összes résztvevő ország – köztük Izrael – zászlóját fel kell húzni. Miután összevetettük a várható előnyöket és hátrányokat, úgy döntöttünk, az a legjobb, ha Malajzia visszaadja a rendezés jogát” – tette hozzá Zahidi.

Malajzia miniszterelnök helyettese
Malajzia miniszterelnök helyettese
Három napig évezte a szabadságot a terrorista

Szufián Bákri Ábdu 14 évet töltött börtönben. 2002-ben, a jeruzsálemi Rimon Café arab szakácsával együttműködve mérget akart csempészni a vendégek ételébe és italába. Pénteki szabadon engedése után a Hámász terrorszervezet ünnepséget rendezett a tiszteletére főváros Dzsábel Mukáber negyedében, ahol Ábdu újabb merényletek elkövetését szorgalmazta. Or Cemách, a jeruzsálemi izraeli fennhatóság megerősítéséért küzdő Lách Jerusálájim szervezet ügyvédje azt mondta: „Ez nem egyedi eset, inkább általános jelenség. A terroristák a terrort és az erőszakot pártoló közegbe kerülnek vissza. Felszólítom Gilád Erdán belbiztonsági minisztert, hogy dolgozzon ki egy szabadábra helyezési procedúrát a terroristák számára, hogy elkerülhető legyen az uszítás a zsidó állam fővárosában.”

 Dzsábel Mukáber lakói üdvözlik a terrorista szabadon engedését

Dzsábel Mukáber lakói üdvözlik a terrorista szabadon engedését
Újabb parlamenti képviselő látogatott meg terroristát

Az arab pártokat és a kommunistákat tömörítő Egyesült Lista színeiben politizáló Juszef Dzsábárin meglátogatta azt a Márwán Bárgutit, aki többszörös életfogytiglani büntetését tölti, mivel – a Palesztin Hatóságot irányító Fatah mozgalomhoz tartozó Ál Ákszá Mártírjai Brigádok terrorszervezet egyik vezetőjeként – számos gyilkosság részese volt a második intifáda alatt.  A látogatásra a jobboldali Im Tircu diákszervezet hívta fel a figyelmet, és felszólították a Kneszet elnökét, valamint az állami főügyészt, hogy járjanak el a képviselővel szemben. A diákszervezetet vezető Álon Schwartzer kijelentette: „A képviselő látogatása fekete folt a Kneszet és Izrael történelmén. Dzsábárin megfeledkezett arról, hogy az ő feladata az izraeli lakosság szolgálata, nem pedig a terroristáké. Felszólítom az arab közösséget és az arab képviselőket, hogy határolódjanak el Dzsábárintól, akinek tette kárt okoz az izraeli társadalom többségének és a kisebbségeknek is.”

Juszef Dzsábárin képviselő
Juszef Dzsábárin képviselő
Szerencsés kényszerleszállás

Sikeres kényszerleszállást hajtott végre a Ben-Gurion repülőtéren az El-Al légitársasághoz tartozó, és a budapesti járatokat is biztosító fapados Up Kijevbe induló járata csütörtök éjjel. A Boeing 737-es repülőgép pilótáját nem sokkal a felszállás után tájékoztatták, hogy feltehetően felrobbant az egyik kerék, mert gumimaradványokat találtak a kifutópályán. A gép ezután a tenger felett körözve kiengedte az üzemanyagot, majd sértetlenül landolt 182 utasával a fedélzeten. A repülőtéren ekkorra több tucat tűzoltó- és mentőautó sorakozott fel, de szerencsére nem akadtak dolguk.

Big

Trump az izraeli amerikaiakat is győzködi

Donald Trump amerikai elnökjelölt megkezdte izraeli kampányát. Ez alkalommal először kezd aktív kampánytevékenységbe Izraelben a Republikánus Párt, mely szeretné a zsidó államban élő 350 000, választásra jogosult amerikait meggyőzni arról, hogy az ő jelöltjüket érdemes támogatniuk. Mivel a potenciális szavazók egy része már Izraelben született, így az angol nyelvű reklámok mellett héberül is eljuttatják hozzájuk üzenetüket. A kampány szlogenje a következő: „Trump – Izrael érdekei mellett”. Felmérések szerint az Izraelben élő amerikai szavazók inkább jobboldali beállítottságúak, így többségük vélhetően Trumpot támogatja majd.  A reklámokat elsősorban olyan városok (illetve régiók) bevásárlóközpontjaiban helyezik el, ahol nagy létszámban élnek amerikai bevándorlók. Ezek: Jeruzsálem, Modiin, Bét Semes, Ráánáná, Gus Ecion, Haifa és Beer Sevá. Mark Zell, a Republikánus Párt izraeli szárnyának elnöke elmondta, hogy nagy mennyiségű szóróanyag – matricák, pólók, sapkák kitűzök – érkezett Izraelbe, amit a kampány során használnak majd fel.

Megszakítás