Izrael-ellenes aktivisták rongáltak meg egy portugáliai éttermet, mivel az intézmény séfje részt vett egy izraeli élelmiszeripari fesztiválon.

Jose Avillez tiezenegy más, a világ különböző országaiból származó séffel együtt látogatott el a néhány héttel korábban, Tel Aviv-ban megrendezett eseményre. A séfek egy héten keresztül különböző Tel Aviv-i éttermekben főznek.

Az elkövetők, akik feltehetően az Izrael-ellenes BDS mozgalom tagjai, vörös festéket öntöttek a portói Cantinho do Avillez nevű étterem homlokzatára, és „Szabadítsuk fel Palesztinát”, „Avillez kollaborál a cionista elnyomással” és „Előétel: egy adag fehér foszfor” feliratokat aggattak a falra.

Az ilyen jellegű atrocitások Portugáliában igen ritkák. A Zidó Világkongresszus elnöke, Robert Singer a következőket mondta a történtek után: „A BDS mozgalom megmutatta igazi arcát. Bebizonyították, hogy csupán egy csapat rongálóról van szó. Antiszemita cselekedet volt. Ha megtámadnak egy séfet Portugáliában, csak mert részt vett egy Tel Aviv-i fesztiválon, az megvetendő. Ezek a magukat emberjogi aktivistáknak nevező egyének valójában pontosan az ellentétei ennek: gyűlöletet terjesztenek, nem emberi jogokat.”

A résztvevő séfek közül másokat is célba vettek a BDS aktivistái. Köztük volt Stéphane Jégo, a párizsi L’Ami Jean étterem vezető séfje, aki Twitteren vágott vissza: a BDS „csapás, mely olyan embereket sújt, akik jobb esetben csupán félre vannak tájékoztatva, összekevernek dolgokat, vagy rosszabb esetben egyenesen elfogultak és nem őszinték.” Azt is hozzátette, hogy a BDS Franciaországban nem legális.

Forrás: JTA

Megszakítás