Zsidó helyszíneket listázott egy neonáci csoport Németországban.

Hetven, a zsidósághoz nyíltan köthető helyszín, épület és intézet címét tette közzé Facebookon egy neonáci csoport Németországban – adta hírül a Jewish Telegraphic Agency. A berlini központú szervezet tagjai a Kristályéjszaka 78. évfordulóján publikálták a listát.

A „Zsidók közöttünk” címmel megosztott posztban zsinagógák, óvodák, iskolák, emlékhelyek és éttermek, valamint temetők is szerepelnek. Létezésére elsőként egy német lap, a Tagesspiegel munkatársai figyeltek fel.

Az 1938-as kristályéjszakai pogromok során osztrák és német zsidók ellen indítottak erőszakhullámot, több száz zsinagógát gyújtottak fel, zsidók tulajdonában lévő üzletek kirakatait törték be és raboltak ki. A szörnyűségek évfordulóján megosztott lista mellé odaírták: „Milyen gyönyörű ez a mai nap!”.

A szélsőjobboldal elleni Mobile Counsel nevű csoport (MBR) és Volker Beck, zöldpárti törvényalkotó kapcsolatba lépett az érintett zsidó helyszínekkel. A politikus hangsúlyozta: undorodott a poszttól, és kiáll a zsidó közösség mellett.

„Ez egy támadás a nyílt társadalmunk ellen. És támadás mindannyiunk ellen” – fogalmazott Beck, aki ugyanakkor azt is elárulta, hogy az előzetes jogi vizsgálat alapján az adott bejegyzés nem minősül gyűlöletcselekménynek.

zsido.com

Kép forrása: Reuters