Az OECD jelentése szerint az egy főre eső nemzeti jövedelem Izraelben elérte a 35 000 USD-t, az életminőség tekintetében csak Svájc és Japán előzi meg. A siker mozgatórugója az állandó gazdasági növekedés, a magas befektetői hajlandóság, a bankrendszer stabilitása és a nyugdíjrendszer kiegyensúlyozott működése. A kimutatás problémaként nevezte meg a szegények kimagasló, 21%-os arányát és bizonyos társadalmi csoportok alacsony részvételét a munkaerőpiacon.

Élve vagy halva?

A hónapok óta tartó terrorhullám során többször felmerült a kérdés: miként viszonyuljanak a menekülő elkövetőkhöz az őket üldöző biztonsági erők vagy fegyveres civilek. Törekedni kell-e a terroristák elfogására, vagy minél előbb semlegesíteni kell őket? Egyes baloldali mozgalmak számtalanszor kritizálták a katonaság és rendőrség szerintük „túl erős késztetését fegyvereik használatára”, mások viszont éppen azt szorgalmazzák, hogy lehetőleg egy terrorista se maradjon élve a támadás után, mert később még veszélyt jelenthet a társadalomra.

Jicchák Joszef országos főrabbi most vallási döntvényt adott ki a kérdéssel kapcsolatban.  „Amennyiben egy terrorista késsel a kezében üldöz valakit, akkor kötelességünk megölni őt a talmudi előírás értelmében, mely szerint, ha valaki meg akar ölni, te öld meg őt először. Nem szabad azon aggódni, hogy később bírósági tárgyalás lehet az ügyből, vagy a vezérkari főnök megjegyzést tesz, nem kell ezzel törődni” – szögezte le a főrabbi.  Hozzátette azt is, hogy az elkövető semlegesítése nem csupán az adott helyzetben előz meg egy tragédiát, hanem egy esetleges későbbi támadásnak is elejét veszi. „Ha egy terrorista tudja, hogy amennyiben késsel indul el támadást elkövetni, azt nem éli túl, akkor ez megfékezheti. Ezért tehát vallási előírás megölni őt. Egy késsel áldozatra vadászó terroristát micva megölni” – folytatta magyarázatát Joszef rabbi. Kijelentette azonban azt is, hogy ha a támadó már magatehetetlenül és fegyvertelenül fekszik a földön, akkor nem szabad a helyszínen kivégezni, hanem bíróságnak kell életfogytiglani börtönbüntetésre ítélnie.

489px-Rabbi_Yitzhak_Yosef
Jicchák Joszef, országos szfárádi főrabbi
Költői kérdés

Újabb botrányt kavartak az arab pártokat és a kommunistákat összefogó Egyesült Lista képviselői a Kneszetben, amikor tiltakoztak az öbölmenti arab államok határozata ellen, amelyben a Hezbollahot terrorista szervezetnek minősítik. Netánjáhu reagálásában azt tudakolta az arab képviselőktől, hogy „ha az önök települését lőnék rakétákkal a Hezbollah állásaiból, akkor is elítélnék a határozatot? Úgy gondolják, hogy a rakéták különbséget tesznek majd az önök és a mi vérünk között? A Hezbollah legfőbb célja, hogy elpusztítsa azt az országot, melynek önök is az állampolgárai. Mi történt önökkel, talán a fejükre estek?”

Légiriadó szirénájára ébredtek péntek éjszaka a Gáza-övezet közelében élő izraeli lakosok, miután a legutóbbi háború óta elkövetett legkomolyabb támadás érte őket. Egymás után négy rakétát lőttek ki a határhoz közeli Szderot városára. A rakéták mind nyílt területen csapódtak be, így személyi sérülés nem történt. Néhány órával később a légierő vadászgépei mértek csapást egy Hámász kiképzőtáborra. A terrorszervezet közlése szerint a bombázásnak két áldozata volt. A tenger felől izraeli hadihajók támadtak Hámász állásokat. Ezt követően még egy rakétát lőttek ki Izrael irányába, de a lövedék még az övezeten belül ért földet.

Légvédelmi sziréna
Légvédelmi sziréna
A fal adja a másikat

Ismét provokációt okoztak a „Fal Asszonyai” szervezet aktivistái, akik tóratekercset csempésztek a Siratófal előtti tér női részlegébe, hogy ott újholdi imát tartsanak a reform és konzervatív irányzat szokásai szerint. Az eset azután történt, hogy hosszú, sokéves küzdelmük hatására a kormány nagyméretű területet biztosított számukra a Siratófal déli tövében, hogy ott  a maguk szokásai szerint végezhessenek szertartásokat. A Siratófal rabbija, Smuel Rabinovitch a következő nyilatkozatot tette: „Ez az eset is csak azt bizonyítja, hogy az egyetlen cél a provokáció, a viszály szítása, valamint a hely megszentségtelenítése, és semmilyen gesztus vagy békítő szándék nem téríti el őket ettől a céltól. Nagy fájdalommal szemlélem, hogy egy kis csoport eltökélte, hogy megbontja a Siratófal előtti tér harmóniáját, és csatatérré változtatja azt.”

Tudományos áttörés a szervátültetésben

A Héber Egyetem kutatóinak forradalmi újítása szervátültetésre várakozó betegek életét mentheti meg. Az új eljárás a transzplantáció legnagyobb problémájára, a kioperált szervek hűtésére kínál megoldást. Eddig a hosszabb időt igénybe vevő szállításhoz nélkülözhetetlen fagyasztás nem volt kivitelezhető a szövetek roncsolódása miatt. Ido Braslavsky professzor és csapata most olyan, jeget megkötő fehérjékkel ért el áttörést, melyek segítségével a fagyponti körüli hőmérsékleten élő állatok élik túl a zord körülményeket. Jelenleg az átültetésre várók mindössze 10%-a jut új szervhez; az alacsony arány egyik fő oka a donor és a beteg közötti nagy távolság. Az új találmány segítségével azonban károsodás nélkül lehet majd lefagyasztani a szerveket, melyek így épen elérhetnek a világ másik oldalán várakozó beteghez.

Különleges régészeti felfedezés Jeruzsálemben  

A közelmúltban lebontották a belvárosban álló, 1860-ban épült Schneller-árvaházat, mely később a brit, majd az izraeli hadsereg bázisaként szolgált. A helyén lakóparkot létesítenek. Az építkezést megelőző archeológiai feltárás során egy kétezer éves zsidó település nyomaira – köztük egy rituális fürdőre – bukkantak. Feltárták továbbá egy római vagy bizánci korból származó, valószínűleg egy nagyobb majorság részét képező, 1600 éves borászat maradványait is. Felszínre kerültek egy fürdő romjai is, melynek egyik téglájában a X. római légió a pecsétjét nyomták. Ez a légió volt az, amelyik részt vett Jeruzsálem ostromában és a II. Szentély lerombolásában. A város eleste után még évszázadokon keresztül helyőrséget tartottak fent. „Ismét bebizonyosodott, hogy bárhol is mozgatunk meg egy követ Jeruzsálemben, rögtön a város dicső múltjából származó emlékekre bukkanunk. Az itt talált leletek is egy virágzó, dinamikus városról tanúskodnak”- mondta Alex Wiegman, a feltárás igazgatója.

Schnellyer Arch find 042

 


Schnellyer Arch find 051

 

 

Megszakítás