Holokauszt-túlélőkkel találkozott és a vallások békés együttéléséről beszélt Ferenc pápa a római nagy zsinagógában.

„A Soa arra tanít bennünket, hogy mindig a legnagyobb éberségre van szükségünk ahhoz, hogy azonnal közbeléphessünk az emberi méltóság és a béke védelmében” – mondta a római zsinagógában tett első látogatásán Ferenc pápa vasárnap, szavait az első sorban ülő Holokauszt-túlélők felé szegezve.

Látogatásának elején Ferenc koszorút helyezett el az 1943-ban nácik által deportált zsidók, és a zsinagógánál 1982-ben palesztinok által meggyilkolt kisgyermek emlékére állított plaketteknél – olvasható a Jewish Telegraphic Agency oldalán.

Zsidó vallási vezetők, izraeli tisztségviselők, és más magas rangú vendégek előtt tartott beszédében hangsúlyozta a kereszténység zsidó gyökereit, és emlékeztetett arra, hogy az 1965-ös Nostra Aetate nevű dokumentum elítélte az antiszemitizmus minden formáját, valamint reformot hozott a zsidó és keresztény kapcsolatok történetében – írta a Ynetnews.

romai_zsinagoga

A római katolikus egyház fejeként Ferenc volt a harmadik pápa, aki ellátogatott az olasz főváros zsinagógájába. „A rabbinikus jogi hagyományok szerint egy cselekedet háromszor megismételve chazakává, azaz szokássá válik” – mondta Riccardo Di Segni római főrabbi. „Egyértelmű, hogy ez egy új korszak kezdete mindazok után, amik a múltban történtek”.

zsido.com

 

Képek forrása: Ynet