Gerda Cole május 7-én ünnepelte 98. születésnapját abban a torontói idősek otthonában, ahol évek óta él. Az intézmény dísztermét kékbe öltöztették, mivel ez az asszony kedvenc színe, aki még koronát is viselt az eseményen – írja a kveller.com.

 

Gerda Cole 98. születésnapi partiján lányával, Sonya Gristtel és unokájával, Stephen Gristtel.

Az ünnepség legnagyobb különlegességét az jelentette, hogy az ünnepelt 79 év után először találkozhatott lányával, Sonya Gristtel, akit még 1942-ben adott örökbe, amikor ausztriai zsidó menekültekként Angliába érkeztek. Az idős asszony azt nyilatkozta a megindító találkozóról:

„A legjobb dolog, ami az életben történt velem.”

Gerda Ausztriában élt a háború előtt és 1939-ben a Kindertransporttal érkezett Angliába. Három évvel később, 18 évesen férjnél volt és gyermeket várt. A házasság azonban nem sikerült jól, a lány teljesen nincstelen volt, a családjától távol, teljesen egyedül kellett döntéseket hoznia (anyja egyébként túlélte a háborút, édesapja azonban sajnos nem).

„Nagyon nehéz volt” – mondta Gerda egy interjúban az örökbeadással kapcsolatban. „Ha jobb helyzetben lettem volna, megpróbáltam volna felnevelni”. A megszületett kislány egy Angliában élő német családhoz került.

Az elmúlt majdnem nyolcvan évet tehát külön töltötte anya és lánya. Gerda rengeteget utazott, ötször volt férjnél, 1965-ben költözött Kanadába és három diplomát szerzett. Több gyermeke azonban nem született. Sokat gondolt a lányára, ám az örökbeadás feltétele volt, hogy soha nem keresheti vele a kapcsolatot.

78 év után találkozott két magyar holokauszttúlélő

A 101 éves Bérci György és a 96 éves Frank Shatz 78 év után találkozott.

Az idegenvezetőként dolgozó Sonya Angliában nőtt fel, férjhez ment és három gyermeke született. Már korábban is kereste biológiai szüleit, de sosem sikerült a nyomukra bukkannia.

Fia azonban teljesen véletlenül rátalált az asszonyra.

2021-ben ugyanis Stephen megpróbálta igazolni osztrák gyökereit, hogy európai állampolgárságot szerezhessen. Biológiai nagyszüleinek nevével felszerelkezve – ezek szerepeltek anyja születési anyakönyvi kivonatán – sikerült információt szereznie róluk. Aprólékos munkával, éjt nappallá téve sikerült minden lehetségest megtudnia róluk, ám sehol nem találta Gerda halotti anyakönyvi kivonatát, amit szintén el kellett volna küldenie az osztrák nagykövetségnek az állampolgárság megállapítása érdekében.

Végül Gerda mostohafiára lelt rá Facebookon, felvette vele a kapcsolatot és legnagyobb megdöbbenésére megtudta, hogy nagyanyja életben van! „Azonnal azt mondtam, hogy látni akarom” – mondta Sonya Grist egy interjúban. – „Rendkívül boldog voltam.” Az anya kevésbé lelkesen fogadta a hírt, ám rövid habozás után úgy döntött, hogy eljött a találkozás ideje.

„Annyi hibát követtem el, ő mégis keresett és meg is talált. Leírhatatlan élmény volt.”

Sonya hasonlóan nyilatkozott: „Nincs bennem semmiféle harag, sem sértettség, semmi”.

A híradások szerint anya és lánya az első pillanatban kötődtek egymáshoz és azonnal megtalálták közös tulajdonságaikat, például az utazás és a nyelvtanulás iránti szenvedélyt. Úgy tervezik, hogy hamarosan újra találkoznak és akkor az egész családdal látogatják meg Gerdát.

„Nagyon szeretnék a családjuk része lenni. Jelenleg semmi mást sem szeretnék inkább, mint együtt lenni velük.”

Megszakítás