A 101 éves Bérci György Los Angeles-ben élő sebész, aki még mindig fehér köpenyben jelentkezik munkára a Cedars-Sinai Orvosi Központban. A 96 éves Frank Shatz író, aki pedig még mindig ír a Virginia Gazette című lapba – írja a Neokohn.

Mindketten magyar anyanyelvűek, mindketten náci munkatáborból szöktek meg, és később az Egyesült Államokban saját szakterületükön értek el kiemelkedő eredményeket.

Most az Amerikai Zsidó Kongresszus szervezte meg találkozójukat. A két férfi széles mosoly kíséretében ölelte meg egymást.

No Title

No Description

„Szinte ugyanazon a napon szöktünk meg a munkatáborból. Budapesten találtuk magunkat, és mindketten csatlakoztunk a náciellenes földalatti mozgalomhoz”

– mesélte Shatz.

„Ugyanott voltunk, ugyanazt a munkát végeztük, így valószínűleg néhányszor összefutottak az útjaink.”

Bérci elmondta, hogy 1944 nyarán a nácik fogságában volt, amikor 23 évesen megszökött, köszönhetően egy közeli szövetséges támadásnak, amely megzavarta az őröket. Ezután Budapesten csatlakozott a magyar földalatti mozgalomhoz.

Shatz egy nemrég megjelent rovatában azt írta, hogy a Kárpátokban épített vasutat a német hadsereg számára, és ő is egy légitámadás során szökött meg, majd csatlakozott Budapesten a náciellenes mozgalomhoz.

„Nagyon szerencsések vagyunk, hogy emlékszünk ezekre a történelmi helyszínekre, ezekre a történelmi eseményekre”

– mondta Berci.

Megszakítás