Antiszemita gyűlölködést váltott ki egy zsidó esküvő Törökországban. A városban 40 éve nem volt ilyen szertartás, pedig 1500 éve élnek zsidók a településen.

Edirne Törökország észak-nyugati részén található város, ahol 1976 óta nem tartottak esküvői szertartást a helyi zsinagógában. A szervezők úgy döntöttek, hogy haladva a korral és tekintettel az esemény jelentőségére élőben közvetítik az eseményt a Periscope nevű videómegosztón és a Twitteren.

Ez jó alkalomnak bizonyult az antiszemita kommentelőknek, hogy gyűlöletüket az ifjú párra és a zsidó közösségre zúdítsák. „Kár, hogy Hitler nem fejezte be a munkáját” és ehhez hasonló bejegyzések érkeztek a közösségi felületekre – olvasható israelnationalnews.com összefoglalójában.

Edirne városában 1500 éves múltja van a zsidóságnak, de 50 évvel ezelőtt már alig 100-an éltek ott. Az önkormányzat egy idő után a zsidó temetőt is felszámolta, hogy helyet csináljon egy építkezésnek. A maroknyi zsidóság, azonban nem adta fel, 2013-ban felújították a zsinagógát és tavaly megnyitották. Vasárnap tartották benne az első esküvőt és a közösség vezetője Jichák Ibrahimzadeh úgy érezte a közösségi médiában is nyilvánossá kell tenni a nem gyakori eseményt. Az öröm hamar elszállt, mivel a Twitteren özönleni kezdtek a gyűlölködő üzenetek: „Öld a zsidót!”, „Kifelé a megszállt Palesztinából” és hasonlók. Ibrahimzadeh azonban higgadtan válaszolt ezekre, és összefogásra, büszkeségre, reményre bíztatta a közösséget.

Törökországban jelenleg nagyjából 17 ezer zsidó él, ennek ellenére nem ritkák az antiszemita megnyilvánulások. Egy 2007 és 2009 között felmérés szerint a törökök 64 százaléka nem szívesen élne zsidók szomszédságában, 76 százalékuknak alapvetően negatív a zsidókhoz való viszonya.

 

Kép: israelnationalnews.com

 

Megszakítás