A Tóra szerint az ilyen állat hamuja oldoz fel a rituális tisztátalanság alól.

Benny Hershcovich rabbi, a mexikói Los Cabos Chábád-központjának vezetője egy tehenészetet látogatott meg a napokban. Az a tehenészet, ahonnan korábban a tejet szerezte be, abbahagyta az árusítást, így új forrás után kellett néznie. Általánosságban minden tehén teje kóser, de sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy a tej „cháláv Jiszráel – zsidó tej” legyen, azaz zsidó végezze, vagy ellenőrizze a fejés folyamatát elejétől a végéig. A „ranchero”, vagyis a tulajdonos kicsit furcsállta ugyan a követelményeket – az edényt, amibe a tejet kellett fejni, és azt, hogy a rabbi végig akarta nézni az egész folyamatot, de beleegyezett.

Végül Hershcovich rabbi lepődött meg igazán. „Néhány perccel az után, hogy ellenőriztem a fejést, felpillantottam, és megdöbbenésemre egy valódi vörös tehén eszegetett békésen a többi borjú között. Soha nem láttam még vörös tehenet, szó szerint majd kiugrott a szívem a látványtól” – mesélte.

A Tóra parancsolata szerint a vörös tehén hamuja oldoz fel a rituális tisztátalanság alól. A tehénnek nem lehet kettőnél több nem vörös szőrszála, és az is előírás, hogy olyan állat legyen, melyet még soha nem fogtak igába. A Rámbám (Mose ben Májmon rabbi) szerint a jeruzsálemi Szentélyek korszakának végéig összesen kilenc tehenet vágtak le abból a célból, hogy hamujukból rituálisan tisztává tevő oldatot készítsenek, az elsőt még Mózes idejében, a másodikat Ezra próféta korában. Bölcseink szerint a tizedik vörös tehenet a Másiách, azaz a messiás használja majd, így az előírásoknak megfelelő állat felfedezése akár a messiás közeli eljövetelének egyik előhírnöke is lehet.

A Mózes idejében használt hamuhoz való állatot Áron főpap fia, Elázár vágta le. A hamu sok-sok évre elegendő volt, mivel igen keveset szükséges hozzáadni belőle nagy mennyiségű forrásvízhez, és az így keletkezett oldatból is keveset kell használni a tisztítási szertartáshoz.

Időnként felbukkan egy-egy vörös tehén a világ külöböző pontján, de valamilyen oknál fogva ezek az állatok idővel mind elveszítik különleges státuszukat, például úgy, hogy több fekete vagy fehér szőrszál jelenik meg rajtuk. Legutóbb New Jersey-ben találtak egy vörös tehenet, de nem sokkal később – a tulajdonosa számára is váratlanul – megellett, a vörös tehénnek pedig olyan állatnak kell lennie, amelyik nem ellett még.

Forrás: COL