A zsidó médiát 2013. óta többször bejárta a hír, hogy vörös tehenet találtak egy New Jersey-i farmon. Emberek ezrei özönlöttek, hogy lássák a különleges állatot, amiért 1 millió dollárt ajánlottak fel. De miért olyan különleges egy vörös színű tehén?

A kétesztendős, vörhenyes szőrrel borított szarvasmarha fajtájának egykedvűségével figyelte a színe elé járuló tömegeket. Márpedig tömegek tényleg voltak: összesen 37 ezren tekintették meg a különleges jószágot a lakewoodi gazdaságban, állítja a breakingisrealnews.com

A vörös tehén nem gasztronómiai vagy biológiai szempontból ilyen érdekes, hanem vallási okokból. Ugyanis csak és kizárólag ilyen szarvasmarha feláldozásával, pontosabban a hamvaival lehet a Messiás eljövetele után felépülő Harmadik Szentélyben megtisztulás rituálékat végezni: „Szólj Izrael fiaihoz, hogy hozzanak hozzád egy vörös tehenet, épet, amelyen nincs hiba, amelyre még nem jött járom… És gyűjtse össze egy tiszta férfiú a tehén hamuját és tegye a táboron kívül tiszta helyre; és legyen Izrael fiai községének őrizetül, tisztító víz számára, engesztelő áldozat az.” (4Mózes 19:2 és 19:9.)

Sokan abban bíztak, hogy egy valódi, kóser vörös tehén, mely minden tórai szempontnak megfelel, annak az előjele, hogy közeledik a megváltás, hiszen a vörös tehénnek csak akkor lesz újra jelentősége, ha ismét állni fog Jeruzsálemben a Szentély. Ugyanakkor májusi látogatásakor Dovid Feinstein rabbi sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, hogy a tehén megfelel-e a tórai kritériumoknak.

vorostehen2

Ennek ellenére olyan hatalmas sikere volt Herbert Coller tehenének, hogy valaki kerek 1 millió dollárt kínált érte – ám a farmer nem vált meg az állattól: „Megmondtam neki, hogy nem eladó. Ez egy ajándék Istentől. Amikor megkérdezte (a vevő), hogy mit fogok vele csinálni, azt mondtam, a sor elején állok majd, amikor megérkezik a Messiás.”

Coller gazda azonban hiába készült ilyen lelkesedéssel: a tehén ugyanis – teljesen váratlanul – megellett, és egy közönséges, fekete borjat hozott a világra, ezzel pedig ékes bizonyítékát szolgáltatta annak, hogy nem alkalmas a szent célra. „Talán ez egy jel az Istentől, mondván a népem még nincsen készen” – véli a megdöbbent gazda, akinek fogalma sem volt róla, hogy a tehén várandós. Szerinte a váratlan borjúáldással azt üzeni az Örökkévaló, hogy ő itt van nekünk, de mi még nem állunk rá készen.

vorostehen3

Steiner Zsófia