Az idén tíz éves Jewish Heritage Europe ezúttal a németországi Solingen zsinagógájának 150. évfordulóját ünnepli. A zsinagógát 1938-ban a nácik lerombolták, de az épületet most virtuálisan újjáépítették, és egyéb kezdeményezéseket is indítottak – írja a népszerű zsidó műemlékvédelmi portál. 

 

 

 

A Düsseldorftól 25 km-re keletre fekvő Solingen városában 1872 márciusában avatták fel a nagy zsinagógát, amely  a város másik pontján álló kisebb épületet váltotta fel. Az új zsinagógában 200 ember is befért, a komplexumban mikve, iskola és tanári lakás is helyet kapott.

Az 1938 novemberi Kristályéjszakán a nácik összehangolt erőszakos támadásokat indítottak a zsidók és a zsidó imahelyek ellen egész Németországban és a megszállt területeken. A solingeni zsinagógát is megrongálták és felgyújtották. Másnap a kupolát felrobbantották, két hónappal később pedig a hatóságok a zsidó közösség költségén a helyszínt kiüríttették.

 

 

Az 1960-as években körülbelül tíz zsidó élt Solingenben. 1979-ben a lerombolt zsinagógára emlékezve egy emléktáblát helyeztek el a helyén később épült hatalmas betonbunkerre. Ezen egy rózsaablakra emlékeztető installáció is látható, ami az eltűnt zsinagóga ablakára utal.

Az ünnepi események részeként a Max Leven Központ június végén mindenki számára nyitott műhelysorozatot indított, amelynek középpontjában olyan témák állnak, mint a helyi zsidó történelem, az emlékhelyek és a zsidó élet. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartomány által finanszírozott programok a nyár és az ősz folyamán zajlanak, céljuk az is, hogy ötleteket gyűjtsenek a lerombolt zsinagóga területén található bunker hasznosítására, valamint arra, hogy miként lehetne azt emlékhelyként átalakítani.

Fotó: JHE

Kóser ellátás és zsinagóga is elérhető a német kórházban

„A nyitottság és a befogadás kultúrájának nagyszerű szimbóluma”

Megszakítás