Ysrael Kristalt 13 éves korában az első világháború akadályozta meg az ünnepség megtartásában.

Csütörtökön töltötte be 113. életévét Ysrael Kristal, akit a Guiness Világrekordok elnöke márciusban hivatalosan is a világ legidősebb embereként köszöntött személyes látogatása során. A Ynetnews által közzé tett hírek szerint a férfi készen áll arra, hogy 100 év után megünnepelje bár micváját szerettei körében.

Erre az ünnepségre fiatal korában ugyan nem került sor, Ysrael az elmúlt száz évben naponta felvette az imaszíjat, azaz a tfilint. Ahogy fogalmazott: “Ahelyett, hogy a világ legidősebb embereként tartanának számon, azt szeretném, ha úgy ismernének, mint azt az embert a Földön, aki a legrégebben viseli naponta a tfilint”.

ysrael

Ahogy arról korábban írtunk, Kristal 1903. szeptember 15-én a lengyel Tarnóban született, ahonnan 1920-ban Lódzba költözött, hogy családja édességboltjában dolgozzon. 13 éves korában nemcsak az első világháború szörnyűségeivel kellett szembenéznie, hanem édesapját is elveszítette, miután az orosz hadsereg elszakította őt tőle.

Azután is folytatta munkáját, hogy a nácik gettóvá alakították a várost, ahol két gyermeke életét veszítette. 1944-ben Auschwitzba deportálták, ahol feleségét meggyilkolták. A férfi mindössze 36 kilógrammos súllyal élte túl a második világháborút. 1950-ben második feleségével és fiával együtt Haifába költözött, majd cukrászként kezdett dolgozni.

A máig Haifában élő Ysrael most egy helyi zsinagógában készül megünnepelni a bár micva ünnepségét – a hogyanról lánya, Shula mesélt. „Épp úgy, ahogy az ortodoxok teszik. Megünnepeljük, hogy a Tórához áll a zsinagógában, megdobáljuk cukorkákkal, táncolni és ünnepelni fogunk” – mondta vidáman a hölgy, aki azt is elárulta, hogy édesapja már nagyon izgatott.

„Nagyon örülök annak, hogy boldoggá tehetem, és annak, hogy meg tudja csinálni. Nehéz elhinni, nagyon hálás vagyok a lehetőségért” – nyilatkozott Shula.

zsido.com

Kép forrása: Ynetnews