Korábban még csak valószínű volt, most a Guiness is megerősítette a hírt.

Személyesen nyújtott át oklevelet Marco Frigatti, a Guiness Világrekordok elnöke pénteken Yisrael Kristal számára, aki jelenleg a világ legidősebb férfija. A Holokauszt túlélő izraeli otthonában vehette át az elismerést – írta a Jewish Telegraphic Agency.

„Mr. Kristal teljesítménye figyelemre méltó – mindannyiunk számára fontos leckével bír az élet értékéről és arról, hogyan hosszabbítható meg az emberi élettartam” – hangsúlyozta Marco Frigatti.

Az oklevél átvételekor Kristal azt mondta: „Nem ismerem a hosszú élet titkát. Hiszem, hogy minden felülről van meghatározva és soha nem kell ismernünk a miértek okát. Voltak nálam okosabb, erősebb és helyesebb férfiak, akik már nem élnek. Minden, amit tehetünk, az az, hogy a tőlünk telhető legkeményebb módon dolgozunk és újjáépítjük azt, ami elveszett”.       

legidosebb_ferfi_fokep

Kristal 1903. szeptember 15-én a lengyel Tarnóban született, ahonnan 1920-ban Lódzba költözött, hogy a családja édességboltjában dolgozzon. Azután is folytatta munkáját, hogy a nácik gettóvá alakították a várost, ahol két gyermeke életét veszítette. 1944-ben Auschwitzba deportálták, ahol feleségét meggyilkolták. A férfi mindössze 36 kilógrammos súllyal élte túl a második világháborút. 1950-ben második feleségével és fiával együtt Kristal Haifába költözött, majd cukrászként kezdett dolgozni.

Shula Kuperstoch, Kristal lányának elmondása szerint édesapja egész életében vallásos zsidóként élt és máig napi rendszerességgel viseli imaszíjait. „A Holokauszt nem változtatott a hitén” – mondta a hölgy. „Hisz abban, hogy azért menekült meg, mert Isten úgy akarta. Nem egy dühös ember, aki bárkit is szeretne elszámoltatni. Hiszi, hogy minden okkal történik a világon” – tette hozzá Kuperstoch, aki szerint apja máig példaértékűen mértékletes életet él.

zsido.com

 

Képek forrása: Guiness World Records