Jiszráel Krisztál Haifán él, és szeptember 15-én ünnepelte 112. születésnapját.

Amennyiben életkorát megfelelő dokumentumokkal igazolni tudja, a 112 éves Jiszráel Krisztál veheti át a címet, miután annak korábbi viselője, a korábban szabóként tevékenykedő Jaszutaro Koide néhány nappal ezelőtt, két hónappal a 113. születésnapja előtt, meghalt. Amikor a férfit korábban a hosszú élet titkáról kérdezték, így felelt: „Az a legjobb, ha az ember nem hajszolja túl magát és boldogan él”.

Ez a nemzetközi szervezet tartja nyilván a 110 éves, illetve annál idősebb embereket, miután megbizonyosodtak a valós életkorukról. „Öreg napjaim boldogsága” – felelte jiddisül Krisztál, miután értesült elsőségéről.

Ahhoz, hogy elismerjék rekordját, olyan dokumentumra van szükség, melyből kiderül az illető életkora, és mely életének első húsz évében keletkezett. Bár jelenleg nincs olyan férfi a földön, aki dokumentumokkal tudná bizonyítani, hogy Krisztálnál idősebb, mégis nehézségekbe ütközhet elsőségének elismertetése, mivel a rendelkezésére álló legkorábbi hivatalos dokumentum 87 évvel ezelőttről származik, amikor első házasságát kötötte Lengyelországban. Krisztál ekkor 25 éves volt. Mivel a II. világháború pusztítása során rengeteg dokumentum semmisült meg, nagyon nehéz feladat áll a család előtt. Abban reménykednek, hogy Krisztál szülőfalujában sikerül megtalálni a hiányzó bizonyítékot. Bár a szervezet munkatársai együttéreznek a családdal, azt mondják, hogy semmiképpen nem térhetnek el saját szabályaiktól, még akkor sem, ha a történelmi körülmények miatt érthető, hogy nem találják a szükséges dokumentumot.

Jiszráel Krisztál a lengyelországi Zarnowban született 1903 márciusában, néhány hónappal a Wright-fivérek első sikeres repülése előtt. 17 éves korában, 1920-ban költözött Lodzba, hogy ott a család cukorkaüzemében dolgozzon. Amikor 1940-ben létrehozták a gettót, ő ott is tovább folytatta tevékenységét. Négy évvel később deportálták Auschwitzba. Túlélte a haláltábort, de első feleségét elveszítette. A háború után érkezett Izraelbe, és 1950-ben költözött Haifára második feleségével és fiukkal, ahol megnyitotta édességüzletét.

Egy 2014-es interjúban megkérdezték Krisztáltól, hogy mit eszik ahhoz, hogy ilyen sokáig éljen. „A lágerben nem mindig volt étel. Azt ettem, amit adtak. Azért eszem, hogy éljek, és nem azért élek, hogy egyek”. Azt is elmesélte, hogyan dobálta meg Ferenc Józsefet cukorkákkal az I. világháború előtt. „Nagyon pozitív, optimista és jószívű ember” – nyilatkozta róla a lánya.

A világ legidősebb embere jelenleg az amerikai Susannah Mushatt Jones, aki már 116 is éves elmúlt, és 1899. július 6-án született.

Megszakítás