Danny Danon: ha a palesztinok pert indítanak Nagy-Britannia ellen a Balfour-nyilatkozat miatt, akkor Egyiptomot is beperelhetnék az Exodusért.
 
Vicces választ tett közzé a Twitteren Danny Danon, izraeli ENSZ-nagykövet azután, hogy az Arab Liga találkozóján a Palesztin Hatóság bejelentette: jogi lépést kezdeményez az 1917-es Balfour-nyilatkozat miatt az Egyesült Királyság ellen. Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a dokumentumban egykor elsőként biztosította támogatásáról a brit kormány a zsidóságot egy saját állam létrehozásához a Szentföld területén; ami Mahmúd Abbász szerint a palesztin katasztrófa közvetlen okozójává vált.

tweet
A megdöbbentő felvetésre Danon azt javasolta ironikusan a palesztin vezetőknek, hogy fontolják meg, nem volna-e érdemes szintén jogi lépéseket kezdeményezni Egyiptom, Franciaország és Irán ellen, amiért egykor szintén hozzájárultak Izrael létrejöttéhez – szerepel az Algemeiner oldalán.

Az Exodus-ért végeredményben Egyiptom a felelős, hiszen onnan menekültek el a zsidók, hogy később belépjenek belépjenek az ígéret földjére. A Biblia és a régészeti leletek alapján a perszák is perelhetők, mert Kürosz perzsa uralkodó támogatásáról biztosította az egykor Babilonba elhurcolt zsidókat, amikor i.sz. 538-ban rendeletében megengedte nekik, hogy hazatérjenek és újra felépítsék a Templomot Izraelben. Bonaparte Napóleon francia császár 1799-ben szintén felajánlotta segítségét egy zsidó állam létrehozásához.

zsido.com