Mahmúd Abbász arra kérte az Arab Liga tagjait, segítsék kezdeményezését, hogy megbüntessék a briteket a „palesztin katasztrófát” okozó dokumentum miatt.

Száz évvel megszületése után ismét előkerült a Balfour-nyilatkozat, melyben egykor elsőként biztosította támogatásáról a brit kormány a zsidóságot egy saját állam létrehozásához a Szentföld területén. Az Arab Liga találkozóján a Palesztin Hatóság bejelentette: jogi lépést kezdeményez az 1917-es dokumentum miatt a szigetország ellen – olvasható a Ynetnews oldalán.

Mahmúd Abbász szerint a nyilatkozat volt a „Palesztin Nakba” közvetlen okozója. A Nakba magyarul katasztrófát jelent, és az arab világban Izrael megalapításának eseményét nevezik így. A per indításának szándékát Riad al-Maliki, palesztin külügyekért felelős vezető jelentette be Abbász nevében, aki testvérének halála miatt nem vett részt személyesen a találkozón.

Az Abbász-t helyettesítő politikus arra kérte az Arab Liga tagjait, támogassák kezdeményezésüket, továbbá elítélte azon országok képviselőit, akik az elmúlt időszakban igyekeztek helyreállítani kapcsolataikat Izraellel. A tervezettnél egy nappal hamarabb véget ért találkozó során az Arab Liga üdvözölte Franciaország izraeli-palesztin békefolyamatáról szóló terveit, valamint felszólította Izraelt a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló nemzetközi szerződés aláírására, és a „megszállt” palesztin területek kiürítésére.

zsido.com

Kép forrása: Ynetnews