A környéken tervezett hatalmas építkezések fenyegetik a londoni műemlék épületet, ami több mint 300 éves. 

A Bevis Marks London kellős közepén található, az üzleti negyed szívében, körülötte brutálisan drágák a telkek. Shalom Morris rabbi szerint a zsinagóga puszta léte kerül veszélybe, mert két torony is épülne a szomszédban, az egyik akár 48 emeletes is lehet – derül ki a Times of Israel cikkéből.

A két monstrum szinte teljesen elzárná a természetes fénytől a zsinagógát, ahol aktív vallási élet zajlik. A zsinagóga híres arról, hogy 240 gyertyával lehet bevilágítani. Ezeket 1928-ban némi elektromos világítással egészítették ki, amelyet viszont nem lehet fejleszteni, mivel a zsinagóga műemlék. Morris rabbi szerint a tervezett épületek külön-külön is veszélyesek, együtt viszont katasztrofális hatással lesznek a zsinagógára. Nem csak a fénytől zárják el őket, de megszűnik az épület hangulata, spirituális atmoszférája, sőt az alapja is veszélybe kerül – tette hozzá.

A zsinagógát 1701-ben építették, miután az 1290-ben Angliából elűzött zsidókat Oliver Cromwell visszaengedte. Az épület átvészelte London német bombázását és az IRA akcióit is. A spanyol és portugál zsidó közösségek is otthonukként tekintenek rá.

A beruházási tervekről várhatóan október 5-én születik döntés.

Fotó: Wikipédia