Elkészült egy alkalmazás telefonra és tabletre, amely a Velencébe látogatókat megismerteti a holokauszt eseményeivel és áldozataival a kiterjesztett valóság segítségével – számol be a Jewish Heritage Europe

Kiterjesztett valóság (Forrás: Prof. Fabio Pittarello)

Az alkalmazással a felhasználók beazonosíthatják az adott helyszínt, ezután az eszközükön multimédiás információk jelennek meg a botlatóköveken vagy emléktáblákon szereplő személyekkel kapcsolatban. A programon keresztül hanganyagok, képek, szövegek és térképek érhetők el.

A január 30-én bemutatott appot a Ca’ Foscari Egyetem készítette a helyi zsidó közösséggel együttműködve, Veneto tartomány támogatásával. Az alkalmazás egyelőre androidos készülékeken fut, de már fejlesztik IOS-re is.

“Az alkalmazást úgy terveztük meg, hogy egyensúlyt kerestünk az érzelmi azonosulás és a szövegben való elmélyülés között, hogy a felhasználók találkozása a botlatókövekkel ne egy érkezés, hanem egy kiindulási pont legyen” – nyilatkozta a projekt tudományos vezetője, Fabio Pittarello professzora a portálnak.

A projekt jelenleg Velencére fókuszál, de a készítők európai dimenzióban gondolkoznak, és a kontinens összes botlatókövét térképre vinnék.

Az első velencei botlatóköveket 2014-ben készítették el, azóta minden évben a holokauszt nemzetközi emléknapja körül újabb darabokat helyeznek el. A legtöbb helyszínen emléktábla is található.

500 éves a zsidó gettó Velencében

A gettó területén ma is öt zsinagóga működik, gondolával szombaton is megközelíthetők. Bár felismerhetőek a falmaradványok, a velencei gettó rég nem zárja börtönbe lakóit: Napóleon 1797-ben foglalta el a várost és rombolta le a gettó kapuit. Ma már nem jelzi sem fal, sem felirat a gettó határait. Mindössze át kell sétálni egy ívelt hídon, átvágni … Olvass tovább

Nyitókép forrása: Prof. Fabio Pittarello