És ha van, akkor hogy hangzik?

Tórai parancsolat áldani az Örökkévalót étkezés után: És midőn eszel és jóllaksz, áldd az Örökkévalót, a te Istenedet ama jó országért, melyet neked adott. (M.V. 8:10)

Ennek alapján bölcseink úgy vélik, hogy ha Isten megparancsolta, hogy evés után köszönetet mondjunk Neki, akkor étkezés előtt még inkább helyénvaló az áldás, így az evés és ivás után mondott áldások mellé bevezették az előttük mondott áldásokat is. Az áldással elismerjük azt, hogy az Örökkévaló minden táplálék forrása, és hogy az egész Föld és annak minden termése Tőle származik és az Övé.

Az étkezés előtti és utáni áldások olyan élelmiszerekre vonatkoznak, melyeket azért fogyasztunk, mert éhesek, szomjasak vagyunk, vagy mert az evés-ivás örömöt okoz a számunkra. Ha azonban az, amit elfogyasztunk, más célt szolgál, például egészségügyi oka van – ahogy egy gyógyszer bevételének például –, akkor nem kell áldást mondanunk. Ugyanez vonatkozik a tabletta lenyelését segítő kortynyi vízre is, arra nem kell áldást mondanunk. Ha azonban az egészségügyi hatás mellett a gyógyszer ízletes, vagy tápláló is, akkor mégis el kell mondanunk az általános sehákol áldást. Ez utóbbi csoportba tartoznak például a gyermekek számára gyártott vitaminos cukorkák.

Emellett elmondhatjuk, hogy bár áldást nem mondunk a gyógyszerekre, mégis szokás egy rövid imádságot elmondani gyógyszerek bevétele előtt, melyben arra kérjük az Örökkévalót, hogy a bevett orvosság hatásos legyen: „Legyen az az akaratod Istenünk és atyáink Istene, hogy hozzon ez a gyógyszer gyógyulást.” Szokás ezt egészségügyi beavatkozások előtt is elmondani. Ezek közé tartozik az oltás beadása is. Ennek az imádságnak az elmondásával elismerjük, hogy a gyógyulás az Örökkévaló Istentől ered, és azért könyörgünk, hogy ez a gyógyszer, vagy beavatkozás elérje gyógyító célját.

Kívánjuk, hogy a gyógyszerek és egyéb egészségügyi beavatkozások mindig elérjék céljukat és hozzanak nekünk Isten segítségével egészséget. Egy, az oltások beadásánál elmondható imát itt mutattunk be, más, egészségügyi vonatkozású imákról ezen a linken olvashatnak, az orvosok imájáról pedig itt írtunk.

zsido.com

Forrás: chabad.org