Ima oltás beadása előtt

Hannah Katsman, az Izrael középső részén élő, vallásos zsidó szoptatási szaktanácsadó és egészségügyi szakember imát írt „Ima az oltás beadása előtt” címmel. Kiindulópontját a világméretű kanyarójárvány adta, célja pedig az, hogy a vallásos szülők minél nagyobb arányban oltassák be a gyermekeiket a kanyaró és más, oltással megelőzhető betegségek ellen. Oldalunkon korábban foglalkoztunk már az oltások és az oltásellenesség kérdéseivel a háláchá tükrében, erről itt olvashatnak.

„Sok olyan emberrel találkozom, akik beadatják ugyan az oltásokat, de gyakran bizonytalanok”- olvashatjuk Katsman, az imádság szerzőjének szavait Michele Chabin írásában a Religion News című internetes oldalon. „Azért írtam az imát, hogy segítsek nekik abban, hogy pozitív színben lássák az oltásokat, valami olyannak, amiért hálásak lehetnek, nem pedig aggódniuk kell miattuk.”

Az ima arra kéri Istent, hogy a beadandó oltás „hozzon egészséget, áldást és megváltást, és védjen meg minket a szenvedéstől és borzalmas betegségektől”. Azért is könyörög, hogy az Örökkévaló „hosszú, békés élettel, pénzügyi biztonsággal és sikerrel” áldja meg az oltásokat beadó ápolónőket és az orvosokat.

Katsman, elbeszélése szerint, egy oltáspárti Facebook-csoport tagjainak ösztönzésére ragadott tollat és írta meg az imádságot a világméretű kanyarójárvány kirobbanása után. Izraelben és a világon máshol, többek között New Yorkban and New Jersey-ben, egyes ultraortodox negyedekben különösen magas volt a megbetegedések száma. „Az ortodox zsidó közösséget különösen komolyan érintette ez a járvány, többek között azért, mert ezekben a közösségekben magas a születésszám, és az átlagosnál magasabb az olyan kisbabák aránya, akik még túlságosan fiatalok ahhoz, hogy megkapják az oltást.”

Bár vannak olyan rabbik, akik megtiltják a közösségeik tagjainak az oltások beadását, az ortodox zsidó vezetők túlnyomó többsége nyíltan támogatja az oltásokat. Katsman, aki a laktációs szaktanácsadás mellett egészségügyi kérdésekben is szót emel különféle fórumokon. Az imával a vallásos közösségek ösztönzése mellett célja volt az is, hogy lerója tiszteletét az egészségügyi dolgozók előtt, „akik az frontvonalon dolgoznak, néha fenyegetések árnyékában”, hogy eltöröljenek olyan megelőzhető betegségeket, mint a kanyaró, vagy a gyermekbénulás.

Az imát Katsman néhai bátyja, Dr. Sholom Wacholder emlékének szentelte, aki élen járt a HPV vírus által okozott ráktípusok elleni vakcina kifejlesztésében. A szöveget a négy izraeli egészségbiztosító közül az egyik már át is vette, és a szerző engedélyével kifüggesztették a klinikáikon. „Éppen ez volt a célom. Remélem, hogy az imát jiddis nyelvre is lefordítják.” A jiddis sok ultraortodox közösségben mind a mai napig a beszélt nyelv. És mi az, ami nem szerepel Katsman reményei között? Nem gondolja, hogy az oltásellenesek véleménye ettől megváltozik. „Azt remélem, hogy annak nyújtok megnyugtatást, akik erre vágynak.”

Az ima szövege (a szerző engedélyével, az eredetit itt olvashatják):

יְהִי רָצוֹן מִלְּפָנֶיךָ

ה׳ אֱלֹהֵינוּ וֵאלֹהֵי אֲבוֹתֵינוּ

שֶׁהַחִסּוּן שֶׁאָנוּ עוֹמְדִים לְקַבֵּל

יָבִיא רְפוּאָה, בְּרָכָה וְהַצָּלָה

וְיָגֵן עֲלֵינוּ מִיִּסּוּרִים וּמִמַּחֲלוֹת קָשׁוֹת.

Legyen az az akaratod, Örökkévaló Istenünk és atyáink Istene, hogy az az oltás, melyet most megkapunk, egészséget, áldást és megváltást hozzon, és megvédjen minket a szenvedéstől és borzalmas betegségektől.

שֶׁהַחִסּוּן יַשְׁפִּיעַ בִּמְהִירוּת

תּוֹךְ מִעוּט כְּאֵבִים וּלְלֹא תּוֹפְעוֹת לְוַאי,

וְשֶׁבִּזְכוּת מַתַּן חִסּוּנִים אֵלּוּ

תָּגֵן עַל תִּינוֹקוֹת בְּנֵי יוֹמָם,

עַל קְשִׁישִׁים וְעַל חוֹלִים

שֶׁאֵינָם יְכוֹלִים לְהִתְחַסֵּן.

Hasson ez az oltás gyorsan, minimális fájdalommal és mellékhatások nélkül. Az oltás beadásának érdemében vigyázz apró gyermekeinkre, az idősekre és azokra a betegekre, akiket nem szabad beoltani.

וִיהִי רָצוֹן

שֶׁיִּזְכּוּ הָאֲחָיוֹת, הָאַחִים, הָרוֹפְאוֹת וְהָרוֹפְאִים

הַמְּחַסְּנִים אוֹתָנוּ

לְחַיִּים אֲרֻכִּים וּשְׁלֵוִים

לְפַרְנָסָה טוֹבָה וּלְהַצְלָחָה

וְשֶׁזְּכוּת הַשְּׁמִירָה עַל בְּרִיאוּת הַצִּבּוּר

תַּעֲמֹד לָהֶם עַד סוֹף יְמֵיהֶם.

Legyen az az akaratod, hogy azok a nővérek és orvosok, akik beadják nekünk az oltásokat, hosszú és békés életet élvezzenek pénzügyi biztonságban és sikerekben gazdagon. Egészségünk megőrzésének érdeme álljon mellettük napjaik végeztéig.

בִּזְכוּת קִיּוּם מִצְוַת

וְנִשְׁמַרְתֶּם מְאֹד לְנַפְשֹׁתֵיכֶם,

נִזְכֶּה לְגַדֵּל אֶת בָּנֵינוּ וּבְנוֹתֵינוּ

לְתוֹרָה, לְחֻפָּה וּלְמַעֲשִׂים טוֹבִים.

בָּרוּךְ שׁוֹמֵעַ תְּפִלָּה.

Az „és őrizzétek nagyon a lelketeket” micvájának betartása érdemében legyen az a jutalmunk, hogy fiainkat és lányainkat a Tóra betartására, az esküvői sátorra és jócselekedetekre nevelhessük. Áldott, aki meghallgatja imáinkat.

Forrás: religionnews