Független rabbinikus bíróság alakult az águnákkal, a „leláncolt asszonyok”-kal kapcsolatos ügyek kezelésére. Ők azok a nők, akiknek a férje valamiért nem hajlandó válólevelet adni.

A bíróság létrehozását New Yorkban, az Ortodox Zsidó Feminista Szervezet konferenciáján jelentették be. A New Yorkban székelő bíróság vezetője a jeruzsálemi Simcha Krauss, rabbi lesz, aki vezető modern ortodox rabbi és elismert tudós. A JTA hírügynökségnek elmondta: a bíróság a zsidó jog ritkán használt, obskurus forrásait fogja felhasználni az águnák ügyében, mint például a férj kitiltását a közösségi imákról és olyan szefárd forrásokat, amik nagyobb teret nyújtanak a nőknek a válás kezdeményezésében. Krauss rabbi úgy fogalmazott: „nem hagy kinyitatlanul egyetlen ajtót sem”, amivel az águnák sorsát jobbra fordíthatja.

Mint elmondta, Izraelben is szeretnének egy hasonló bíróságot létre hozni. Ennek érdekében az Izraeli Főrabbinátustól igyekszik engedélyt szerezni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az izraeli jogalkalmazás is elismerje döntéseiket.

„A proekt célja, hogy emberségesebbé tegyük a bet dineket” mondta „Ezeket a helyzeteket nem lehet egy kézmozdulattal megoldani. De reméljük, hogy a helyes metódusokkal megoldást találunk rájuk” Mint elmondta minden független vallási bíróság legnagyobb kihívása, hogy elfogadtassa döntéseit a közösség mértékadó részével, főleg az utlraortodox közösségekben. „Senki nem akarja, hogy águnák legyenek. Remélhetőleg, ha látják, hogy megoldjuk ezeket az ügyeket, akkor csatlakoznak hozzánk”

Águnának nevezzük azokat az asszonyokat, akik az előző házasságuk érvényben léte miatt nem köthetnek újra házasságot. Ide tartoznak azok a nők, akiknek férje eltűnt és nem bizonyítható, hogy meghalt, és azok is, akiknek a férje valamiért nem akar válólevelet adni.
 

Megszakítás