A szent könyveket az izraeli mentőcsapat egyik tagja emelte ki az összeomlott 12 emeletes épület romjai alól, miközben egy házaspár holttestét próbálták megtalálni és kiszabadítani. A katasztrófa azonosított halálos áldozatainak száma elérte a kilencvenet, és több tucatnyi embert még mindig eltűntként tartanak nyilván.

Az egyik mentési napon Golán Vach, az izraeli hadsereg speciális mentőegységének ezredese helyi kollégáival dolgozott a számukra kijelölt területen. Az elhunyt házaspár személyes tárgyaiból igyekezett megmenteni mindazt, ami még megmaradt, és ezek között papírdarabokat, jegyzeteket és könyveket is talált. Az ezredes felfigyelt arra, hogy a kötetek között talmudi traktátusok, rabbinikus értekezések és más, a zsidó törvényeket tárgyaló alkotások is vannak. Felemelte a könyveket, majd átadta egy helyi kollégájának. Ezt a pillanatot fényképezte le valaki, és a romok között álló, a szent könyveket társának átnyújtó narancs sisakos, vörös kesztyűs izraeli férfi fotója bejárta az internetet. A kommentelők mindenhol kiemelték annak a szimbolikáját, hogy a mentők a szent könyveket is az azokat megillető tisztelettel kezelik. A szent szövegeket, Isten nevét tartalmazó zsidó könyvek, iratok, feljegyzések esetében fontos tudni, hogy – amennyiben már nem használhatók – nem kidobják, hanem a sérült, olvashatatlan, használhatatlan, de továbbra is megszentelt tartalmú iratok gyűjtőhelyére, a genizába teszik, vagy eltemetik őket.

Gabriel Groisman, a közeli Bal Harbour városának zsidó polgármestere azzal a megjegyzéssel osztotta meg Twitter-oldalán a fényképet, hogy ez a fénykép képviseli mindazokat az otthonokat, melyeket felépítettek ebben a surfside-i épületben és azt a veszteséget, mely akkor ért mindenkit, amikor a ház összeomlott: „Mindenkinek az életében eljön az a pillanat, amikor az elveszített emberek mellett az elveszített tárgyai is hiányozni kezdenek. A zsidók ezeket a könyveket az otthonaikban tartják. Ha zsidó szövegekkel töltjük meg a házunkat, akkor az a ház otthonná válik. A romok közt talált könyvek szimbolizálják az elveszített életeket” – magyarázta a polgármester.

„Szent küldetésünk részeként nagyon különleges eseménynek éreztük” – mondta Vach. A tárgyakat az áldozatok családjainak adják át. – „Méltósággal és nagyon sok tisztelettel végezzük a munkánkat. Megpróbáljuk a lehető legjobban elvégezni a küldetésünket” – mondta. A könyveket, akárcsak minden más, a romok alatt talált tárgyat, alaposan megvizsgálják annak reményében, hogy a szakemberek rájöjjenek, mi okozta az épület összeomlását. A kutatócsapatok nagy gondossággal kutatják át a romokat, és minden egyes megtalált darabnak jelentőséget tulajdonítanak. A szakértői vizsgálat után a családokhoz kerülnek az azonosított tárgyak. „Ahogy válogatjuk a maradványokat, családi örökségeket, személyes darabokat találunk. Az embert magával sodorja a küldetés, megy a cél felé és ahogy halad előre, félreteszi a tárgyakat, vigyáz rájuk, megőrzi őket, mert tudja, hogy egy élet egy darabkáját őrzi meg ezzel” – mondta a mentés egyik résztvevője.

Rafael Poch, az izraeli Hácálá zsidó mentőszervezet tagja nagy jelentőségűnek nevezte a könyvek megtalálását. A történelem során nem egyszer került sor könyvégetésekre, és a zsidók akárhová mentek, mindig igyekeztek megmenteni a könyveiket. „Ezeket a könyveket a zsidók évezredek óta mindenhova magukkal vitték” – magyarázta.

A Surfside-i tragédia háláchikus margójára

„Értékeljük valamivel jobban az életet, mint eddig tettük.”

Forrás: Arutz7, miamiherald