A brit Munkáspárt vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy miért kapott néhány tagjuk antiszemita üzeneteket azután, hogy az egyik elnökjelölt megválasztását ellenezték a pártelnöki tisztségért folytatott kampányban.

John Mann, munkáspárti parlamenti képviselő, az Antiszemitizmus Elleni Parlamenti Csoport elnöke, az elmúlt hat hétben antiszemita e-mailek és tweetek tucatjait kapta – a JTA beszámolója szerint. Mann harcos ellenfele annak a Jeremy Corbyn-nak, aki beszállt a Munkáspárt elnöki posztjáért folytatott versenybe. A szintén munkáspárti képviselő Corbyn korábban barátként hivatkozott olyan Izrael-ellenes terrorszervezetekre, mint a Hamasz és a Hezbollah.

A Jewish Chronicle úgy értesült, hogy a szóban forgó üzenetekben többek között cionista bérencnek és szemétnek nevezték Mann-t, aki elmondta, hogy több képviselőtársa kapott hasonló tartalmú levelet, melyek szerzői közül nem egy nyíltan kiállt Corbyn mellett.

„Komoly nyugtalansággal töltenek el Jeremy Corbyn támogatói” – jelentette ki az eset miatt Mann. „Bízom benne, hogy a Munkáspárt határozottan fellép az ilyen jelenségek ellen” – tette hozzá.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Munkáspárt vezető politikusai úgy értékelik, hogy elvesztették a brit zsidóság bizalmát, és ez is hozzájárult a választási vereségükhöz. Éppen ezért az összes elnökjelölt találkozott a zsidó közösség vezetőivel, hogy megígérjék a megromlott kapcsolat helyreállítását. Egy jelölt nem kezdeményezett ilyen találkozót: Jeremy Corbyn.

Munkatársunktól

Fotó: John Mann

 

Megszakítás