Ez a neve a Debreceni Zsidó Hitközség projektjének, melyet az Új Széchenyi Terv pályázatra nyújtott be, és meg is nyert. A projekt legfőbb célja a több száz éves magyar-zsidó együttélés emlékeinek, szellemi és kulturális örökségeinek való emlékállítás. Ennek megvalósításán az EMIH és a DZSH közösen dolgozik.

A siker megünneplésének alkalmából vacsorát rendeztek Debrecenben, amin többek között Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete; Kósa Lajos, a város polgármestere; Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke; Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija és Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke is vett részt.

A programban egy vallási, kulturális és turisztikai útvonal szerepel, mely az Észak-Magyarország zsidó örökségének szimbolikus, szent helyeit tárja fel, a régióban egykor élt zsidó közösség életét, mindennapjait és ünnepeit mutatja be interaktív módon. A helyszínek zsinagógák, rabbi házak, temetők, csodarabbik sírjai, mind az egykori virágzó közösség és kultúra emlékeit elevenítik fel.
Az útvonal helyszínei Magyarország leghátrányosabb helyzetű kistérségeiben – a Szerencsi és Tokaji kistérségben – találhatóak, ezért a projekt elősegítheti ezen területek gazdasági és kulturális fellendülését is.

A tervezet nemzetközi fontosságát hangsúlyozza, hogy a régióból elszármazott és külföldön letelepedett zsidók és leszármazottaik a mai napig aktív emléket ápolnak a területről.
A projektet a tervek szerint két éven belül megvalósítják.

Megszakítás