Több száz jesivatanuló fogadta meg az új évre, hogy megtanul jiddisül és használni fogja a nyelvet. Elhatározásuknak nem maradt el a jutalma: Chaim Boruch Halberstam rabbitól egy-egy bélyeget kaptak, melyek a Rebbének írott levelekről származnak – tudósít az anash.org.

Az Eastern Parkway 770-be, a lubavicsi mozgalom főhadiszállására 45 éven át a hét hat napján özönlöttek a levelek. Emberek tízezrei küldték el kéréseiket, kérdéseiket, történeteiket az áldott emlékű lubavicsi Rebbének áldás vagy tanács reményében.

A Rebbe személyesen nyitotta ki a leveleket. Amikor titkárai felajánlották neki, hogy vásárolnak a számára egy levélnyitó gépet, a Rebbe így válaszolt:

„Vajon képes-e egy gépezet arra, hogy érzékelje mindazt a fájdalmat és azokat a könnyeket, melyekkel e szívből jövő leveleket írták?”

A leveleken természetesen bélyeg is volt. Mivel a ritka bélyegek értékesnek számítanak, a Rebbe nem akarta ezeket kidobni. Vannak, akik szerint a Rebbe sokszor saját kezűleg tépte le a bélyegeket. A nyolcvanas évek közepén már több százezer bélyege volt. Az Egyesült Államok Postahivatala szerint az egész Egyesült Államokban egyetlen ember kapott a Rebbénél több levelet: az amerikai elnök.

Ezeket a bélyegeket azóta is a 770-ben őrzik, bár néhány zsáknyit belőlük egy tatarozás során véletlenül a szemétbe hajítottak. Chaim Boruch Halberstam rabbi maga gondoskodott arról, hogy még időben kimenekítsék a bélyegeket a szemét közül. A nagyünnepek végeztével, mielőtt az izraeli jesivatanulók visszatértek volna a 770-ben tett látogatásuk után a zsidó államba, Halberstam rabbi a Rebbe bélyegeiből ajándékozott azoknak a bóchereknek, akik vállalták, hogy ebben az évben megtanulnak jiddisül és használni is fogják a mámelosnt.