Ismét megkezdődött az oktatás Magyarország egyetlen működő jesivájában. A Vasváir Pál utcában délutánonként tartják a talmudi iskola óráit.

 

A jesiva-rendszer a zsidó oktatás alapja. Magyarországon komoly múltja van a talmudi iskoláknak, amelyben a diákok a legmagasabb szintű zsidó oktatásban részesülhetnek. A háború előtt, sőt még az azt követő években is világhíres jesivák működtek országszerte, ahol esetenként több száz diák, vagyis bócher, tanult neves rabbik irányítása alatt. A jesiva oktatás különlegessége a chevruta tanulás, amelyben tanulópárok közösen tanulmányozzák a kijelölt talmudi vagy tórai szakaszokat. 

A Pesti Jesiva először 1998-ban indított kurzusokat, felélesztve ezzel a magyar zsidó oktatás legnemesebb hagyományait. Idén szeptemberben egy hatfős diákcsoport kezdte meg vallási tanulmányait Faith Aser vezetésével. Aser számára különleges lehetőség, hogy a Vasvári Pál utcai ódon épületben oktathat: fiatal bócherként maga is itt kezdte meg vallási tanulmányait. A magyar zsidó családból jött középiskolás diákok a hét minden napján délutánonként gyűlnek össze a Vasváriban.

Az oktatás a hagyományos, több évszázados múltra visszatekintő oktatási rendszerben zajlik. A diákok siurokat, a közösség által vezetett előadásokat hallgatnak, valamint chevruátban, párban tanulnak. A tanterv magába foglalja mindazokat a tárgyakat, amelyeket a világ bármely lubavicsi jesivájában tanulnak a bócherek: Misna, Talmud, háláchá, zsidó filozófia éppúgy szerepel a tanrendben, mint a chászid filozófia alapműve, a Tánjá. Az oktatásban nagy hangsúlyt kap a zsidó élet mindennapi gyakorlatának elsajátítása is, amelyhez a Sulchán Áruch Orách cháim szakasza a útmutatást, valamint zsidóság általános témáit felvonultató un. Siur kláli foglalkozás

A bócherek elsőként Ros Hásáná törvényeivel ismerkednek meg. A gyakorlati képzés keretében megtanulják a sófár fújás hálácháit, és magának a kosszarvból készült kürtnek a megszólaltatását is. Ez nem csupán a tananyag része, hiszen a tervek szerint az ünnep során különböző helyszíneket – pl. idősek otthonát – látogatnak majd meg a bócherek, ahol megfújják a sófárt mindazoknak, akik még nem hallották, hozzásegítve a közösség idős vagy beteg tagjait ahhoz, hogy teljesíthessék ezt a fontos micvát.

A jesiva első szemesztere chanukakor ér véget. Az ünnep után komoly vizsgán kell majd számot adniuk a bóchereknek a tanultakról ahhoz, hogy folytathassák tanulmányaikat.