A görögországi Kos szigetén található egykori zsinagógát újra aktív használatba szeretnék venni. Jelenleg egy bimát (az emelvény, ahol a Tórát olvassák) és egy frigyszerkrényt keresnek az épületbe – írja a Jewish Heritage Europe.

A zsinagógát az 1930-as évek közepén építették egy régebbi zsinagóga helyére, amely 1933 áprilisában egy földrengésben megsemmisült. A helyére épült zsinagóga az olasz hagyományokat követi, mert a sziget akkoriban olasz fennhatóság alatt állt. Az épület jó állapotban maradt fenn, és egy ideig városi kulturális központként szolgált.

„Idén a polgármester és a Zsidó Hitközségek Központi Tanácsa arra a megállapításra jutott, hogy a szigetnek szüksége van egy zsinagógára az ide látogató izraeliek és más zsidók növekvő száma miatt”

– nyilatkozta Elias Messinas építész, aki a zsinagóga átalakítását felügyeli.

Messinas évtizedek óta foglalkozik a görögországi zsinagógák felmérésével, tanulmányozásával és restaurálásával. 

„A költségvetés meglehetősen korlátozott”

– mondta.

A szakember elárulta, hogy emiatt eleinte használt bútorokat próbáltak beszerezni, elsősorban Izraelből, Olaszországból, Törökországból, illetve Görögországból, de nem jártak sikerrel. Ezután új készítésű bútorokat kerestek, és Izraelben találtak is a feladatra egy megfelelő céget, amely viszont Ukrajnában gyártat. Onnan pedig belátható időn belül nem várható szállítás. Ezért most az Egyesült Államokban és Európában folytatják a kutatást.

Nyitókép: A Kos szigetén található zsinagóga épülete (forrás: Elias Messinas)

Megszakítás