A bátorságáról híres Chezki Lifshitz rabbi ismét mentőakciót szervezett a Himalaján ragadt izraeli hegymászók megmentésére, akiket a kihűlés veszélye fenyegetett.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a tizenhat éve Nepálban élő Chezki Lifshitz rabbi – a feleségével együtt – aktívan részt vesz a környékükön túrázó hegymászók biztonságának elősegítésében. Az izraeli születésű rabbi tavaly áprilisban személyesen vezetett helikopteres mentőakciót, amikor az országot erős földrengés sújtotta. Kedden ismét gépre ült, hogy kimentsen két izraeli turistát, akik 5 000 méteres magasságban rekedtek a hegyen – adta hírül a Jewish Telegraphic Agency.

chabad_helikopter

A bajba került Maya Butbul és Sharon Nachumi olyan műholdas készülékről küldtek vészjelzést a zsidó vezető számára, amit a Chábád házból kaptak kölcsön korábban. „Hipotermia (a szervezet fokozott mértékű kihűlése) állt be, és minden perc nagyon számított” – mondta Lifshitz. A helikopter megérkezése után a hölgyeket kórházba szállították, ahol jelenleg is kezelés alatt tartják őket.

A rabbi által szervezett mentőakció során használt GPS eszközökkel összekötött műholdas telefonokat korábban Nadav Shoham családja adományozta a Chábád központ számára. Az izraeli hegymászó 2014-ben veszítette életét egy hóviharban, majd a családja úgy döntött, hogy adományukkal szeretnének hozzájárulni más hegymászók életének megóvásához.

zsido.com

 

Kép forrása: Chabad.org/Collive.com