A Világ Igaza díjat ezúttal Pindur Ida érdemelte ki, amiért életét kockáztatva mentette meg két budapesti zsidó gyermek életét 1944-ben.

A Halpert család az újlipótvárosi Szent István parkban élt. József, a családfő egy amerikai kozmetikai cég magyarországi képviselőjeként dolgozott. 1925-ben vette feleségül Sternfeld Esztert és tizennégy évvel a házasságkötésük után, 1939-ben született meg első lányuk, Márta, majd két évre rá Anna. A vallásos zsidó család viszonylagos jómódban élt, háztartásukat egy Miskolcról származó asszony, Pindur Ida vezette. Az Iduskának becézett házvezetőnővel hamar igen bensőséges viszony alakult ki, a gyerekek is nagyon kedvelték.

A nyilas hatalomátvétel után a család helyzete tarthatatlanná vált. Ida ekkor átadta Eszternek a saját, Józsefnek pedig édesapja személyi iratait. A házaspár új címre költözött és hamis, keresztény személyazonossággal éltek egészen a felszabadulásig. József házmesterként talált munkát, felesége pedig gyermekgondozóként dolgozott egy nyilas érzelmű családnál. A két kislányt Ida magával vitte Miskolcra, ahol családja otthonában bújtatta őket. Beszámolója szerint egyszer igen közel kerültek a lebukáshoz, ami feltehetően mindhármuk életébe került volna. Történt ugyanis, hogy a kis Márta a helyi gyerekekkel játszott, akik közül az egyik azzal dicsekedett társainak, hogy az ő apukája nagyon magas rangú katonatiszt és fényes csillagok vannak a váll-lapján. Márta erre azt felelte, hogy az ő apukájának pedig egy nagy, sárga csillag van a ruháján… Az egyik szomszéd meghallotta a párbeszédet és szólt Idának, hogy legyen elővigyázatosabb. Ida ekkor a város egy másik részébe költözött a gyerekekkel és ott várták meg a bevonuló szovjet katonákat.

A felszabadulás után Ida visszautazott a gyerekekkel Budapestre, ahol már régi otthonukban várták őket a szülők. Ida ezt követően egy kórház csecsemőosztályán lett nővér, majd főnővér. A szoros kapcsolat továbbra is fennmaradt Halpertékkal. Ida minden péntek este náluk töltötte a sábáti vacsorát, egészen 1956 októberéig, amikor a család az Egyesült Államokba emigrált. Ezután már csak leveleken keresztül tarthatták a kapcsolatot. 1972-ben Márta úgy döntött, hogy gyermekeivel együtt Budapestre utazik, hogy újra találkozhasson Iduskával. A hatvankilenc éves asszony azonban az érkezésük előtti éjszaka elhunyt. Halálát szívroham okozta, amit talán a viszontlátás izgalma váltott ki.

Pindur Ida sohasem ment férjhez, nem születtek gyermekei. A Jád Vásemhez a kisebbik lány, a New Yorkban élő Anna fordult, aki unokatestvére segítségével állította össze az eljáráshoz szükséges anyagot. A Világ Igazai díjat odaítélő bizottság pozitív döntése után Pindur Ida megkapta a kitüntetést. Mivel élő hozzátartozói nincsenek, nem tartanak hivatalos ünnepséget Jeruzsálemben, de nevét természetesen felvésik a Világ Igazai Emlékfalára és története hamarosan a Jád Vásem weboldalán is olvasható lesz.

Fotó: Jád Vásem

Megszakítás