A 91 éves Vanda Szemjonovna Obiedkova otthona közelében halt meg az ukrajnai Mariupolban, amikor a várost pusztító támadás érte. Családja hangsúlyozza, hogy nem csak egy embert veszítettünk el, hanem a holokauszt történetének egy darabját is.

Obiedkova a beszámolók szerint éhezett és fázott, miközben egy üzlet pincéjében keresett menedéket

– írja a jpost.com.

Az orosz támadások során leégett a családjával közös házuk, és az a VHS-kazetta is megsemmisült, amelyre Obiedkova 1998-ban az USC Shoah Foundation számára felvette visszaemlékezéseit a holokausztról

– közölték hozzátartozói a chabad.org szerkesztőivel.

Nem sokkal később azonban az alapítvány közzétette Obiedkova 94 perces beszámolóját teljes terjedelmében a YouTube-csatornáján, így tisztelegve előtte.

Jewish Survivor Vanda Obiedkova Full Testimony | USC Shoah Foundation

On April 4, Jewish Holocaust Survivor Vanda Obiedkova died in a freezing basement during the siege of Mariupol. Her memory lives on in the full testimony she…

Vanda Szemjonovna Obiedkova 10 éves volt, amikor a nácik 1941-ben bevonultak a kikötővárosba. Egy pincében bujkált, amíg édesanyját elvitték, majd nem zsidó apja egy kórházba menekítette, ahol görög lánynak adta ki magát, amíg a várost 1943-ban fel nem szabadították a szovjet csapatok.

Élete hátralévő részét Mariupolban töltötte, és aktív tagja volt a város zsidó közösségének – mondta Mendel Cohen Chábád rabbi, aki a környéken szolgálja a közösséget.

Utolsó napjaiban az asszony a szülővárosa elleni orosz támadást az 1941-es náci megszálláshoz hasonlította. Halála után családja Cohen rabbi közreműködésével eltemette őt. A lánya azt mondja, soha többé nem térnek vissza Mariupolba.