Tizenöt vallásos nő kapott olyan állami oklevelet Izraelben, mely a zsidó vallásjogban való jártasságukról tanúskodik. Az ötéves képzést sikeresen lezáró asszonyok a rabbikhoz hasonló tudást szereztek, amit az oktatásban, a közösségépítésben és tanácsadói szerepkörben kamatoztathatnak – írja a JPost.

Az ünnepélyes diplomaátadón megjelent Orit Struck, a nemzeti küldetések minisztere, illetve Mátán Káháná volt vallásügyi miniszter is. A helyszínt az Ohr Torah Stone jesivához tartozó Midreset Lindenbaum intézet biztosította, ahol magas szintű talmudi és vallásjogi képzést nyújtanak nők számára. A jesiva elnöke, Dr. Kenneth Brander rabbi a következőt mondta a megjelenteknek:

„Önök a következő nemzedék úttörői, a női tóratudós fogalmának meghonosítói. Az önök kiemelkedő teljesítménye nyitja meg az utat a nők számára a zsidó közösségek vezető testületeiben. A női oktatók és vezetők az egész közösség javára válnak”.

A rabbi szavait Devora Evron, az oktatási program igazgatója egészítette ki: „

Nagyon büszkék vagyunk erre az eredményre, mely lehetővé teszi, hogy a zsidó jog női szakértői férfi kollégáikkal megegyező szakmai tiszteletet kaphassanak. Nagy eredmény, hogy Izrael Állam a zsidó nép spirituális központjaként hivatalosan elismeri a nők tóratanulásának értékét és a végzettek széles körű tudását. Ez a folyamat nagyban erősíti a zsidó nemzeti identitást”.

A diplomásokat köszöntötte Mátán Káháná, leköszönt vallásügyi miniszter is:

„Azért imádkozom, hogy a jelen esemény csupán a kezdete legyen egy új trendnek. Bár eleinte rengeteg ellenkezést kellett legyőznünk, végül sikerült történelmet írnunk és a továbbhaladnunk a megkezdett úton. A zsidó népnek nagy szüksége van erre a forradalomra”.

Orit Struck, a Vallásos-Cionista Párt női minisztere a következőt mondta: „A Tóra tanulmányozása iránt oly mélyen elkötelezett nőket köszönteni megünneplésre érdemes pillanat. Önök és mindazok, akik a női tóratanulás előmozdításán dolgoznak, megérdemlik a dicséretet és a bátorítást.”

Fotó: JARED BERNSTEIN

Megszakítás