Tragikus hirtelenséggel elhunyt a zvili rebbe. Slomó Goldman rabbi jeruzsálemi otthonában kapott szívrohamot hétfő este, elvesztette az eszméletét és összeesett. A család azonnal a Hácálá mentőegységhez fordult és a szervezet önkéntesei hamarosan meg is kezdték az újraélesztést, a helyszínre siető haszidok pedig zokogva imádkoztak, de hiába: a 66 éves rabbit nem sikerült megmenteni. A temetést néhány órával később az Olajfák-hegyén tartották. A gyászoló haszidok azonnal, még a temetés előtt megválasztották az elhunyt rebbe utódját öccse, Smuel Dávid rabbi személyében – írja az Arutz7.

Goldman rabbi húsz éven át volt a ruzsini jesiva vezetője. A cánz-zvili mozgalom vezetését tizenkét éve, apja halálát követően vette át. Ahogy elődei, ő is a jótékonyság micvájával tüntette ki magát. Személyesen gyűjtött pénzt, hogy a rászorulók között oszthassa ki. Emellett nagy gondot fordított a zvili közösség oktatási intézményeire, legyen szó óvodáról, jesiváról vagy kolélról.

A zvili haszid udvart Ukrajnában, a Zsitomirhoz közeli Novohrád-Volinszkijben alapította Mose rabbi, aki a híres zlocsovi mágid, Jechiél Michel rabbi fia és az első karlini rebbe, a nagy Áron rabbi unokája volt. A családi hagyomány szerint Mose rabbi Dávid királyt is az ősei között tudhatta. Az első rebbe utódai azután számos városban hoztak létre saját udvart. A szovjet időkben nagy önfeláldozással igyekeztek összetartani a közösséget, ami hatósági zaklatásokat, majd szibériai száműzetést vont maga után. A múlt század elején a Szentföldön és az Egyesült Államokban is több zvili közöség alakult, Jeruzsálemben, Union, City-ben, Monsey-ban, Bostonban és Los Angelesben.

 

Megszakítás